Preview: F1 Race Stars – Een genre dat we al sinds zo’n beetje de allereerste generatie games kennen is het Race genre. Al jarenlang is men bezig om naast arcade games ook realistische games te maken en opeens was daar de funracer Mario Kart. Een racer die iets heel anders deed en waar de focus op het ‘lol hebben’ lag. Sindsdien worden er steeds meer van dat soort games gemaakt. Ook Codemasters waagt zich hieraan met een spin-off van de Formule 1 franchise, F1 Race Stars.

Codemasters laat zich van zijn jeugdige kant zien

Codemasters, dat bekend staat om zijn racegames, gaat het nu ook een stukje kleiner aanpakken. Na al het gesleutel met grote racemonsters in diverse games, zoals DiRT, GRID en de F1 franchise zoeken ze het succes nu bij de kleine racemonsters. Jawel, ook zij zijn momenteel bezig met het klaren van hun kartgame. F1 Race Stars en afgaande op wat we ervan hebben gezien, lijkt dit nog eens een leuke game te gaan worden. Het leuke van dit soort games is dat het altijd tof blijft om te spelen en dat komt met name door de manier waarop de games eruit zien.

Hiermee bedoelen we dat dit soort spellen er altijd erg kleurrijk en aantrekkelijk uitzien en vaak vol zitten met actie, welke vaak lekker overdreven is. F1 Race Stars voldoet aan al deze eisen. Met deze game scheuren we rond in een geweldige cartooneske wereld, welke lekker vol staat en absoluut geen kleuren tekort komt. De leveldesigners van het spel hebben absoluut niet stilgezeten, want we keken onze ogen uit tijdens de rondjes die we maakten. Overal is wel iets te zien.

Lachen, gieren, brullen!

Ook in deze kartgame heb je de mogelijkheid om je tegenstanders het moeilijk te maken. Dit doe je om verschillende power-ups te krijgen die je tijdens het racen kan bemachtigen. Enkele power-ups die wij hebben gezien waren: de turbo, een luchtbel om de auto die je van enkele seconden voorsprong voorziet en een safety car en meer. Deze safety car racet als een malle door de baan om vervolgens achter jou te rijden en de hele stoet te vertragen. Het lijkt er in de eerste instantie op dat je deze power-ups met alle gemak kan bemachtigen, maar dat kan soms moeilijker zijn dan je denkt.

Codemasters heeft F1 Race Stars namelijk ook voorzien van een dynamisch weersysteem. Als het dus gaat regenen, wordt de baan ook een stukje gladder en als het flink begint te stormen zal je langzamer gaan rijden. Net als in het echt eigenlijk; dan geef je toch ook geen plankgas als je midden in een helse regenbui zit? Ook de manier waarop je turbo’s verdiend is erg leuk. Op sommige plekken in de race is er namelijk een speciaal stukje asfalt aangelegd waar je perfect overheen moet rijden. Doe je dat goed genoeg, dan zie de turbometer achterop je karretje steeds meer vullen.

Voor de echte F1 fans is er ook wat speciaals. In de game kan je namelijk kiezen uit maar liefst 24 coureurs, welke allemaal in het seizoen van 2012 zaten. Uiteraard wil je games als deze het liefst met je vrienden spelen, om het nog leuker te maken dan de game zelf al is. Dit is geen enkel probleem, want F1 Race Stars is voorzien van een split-screen voor maximum vier spelers en een multiplayer voor maximum twaalf spelers. Het leuke aan deze multiplayer is dat je dit ook in split-screen kan doen. Doet iedereen dit, dan heb je een race van 24 man, dus dat wordt lachen, gieren en brullen!

Voorlopige conclusie:

Codemasters heeft zich deze keer van een hele andere, jeugdige kant laten zien en wij zijn hier erg blij mee. Ze bewijzen hier dat ze naast hele volwassen racegames ook leuke kartgames kunnen maken. De game ziet er erg leuk uit en zit vol met actie. Daarnaast lijkt dit een perfecte game te zijn om vele avonden te vullen met je vrienden samen op de bank. Dit soort games blijven gewoon erg aantrekkelijk voor jong en oud. F1 Race Stars verschijnt al in oktober, dus nog even geduld, race fans!