In het geval van de PlayStation Portable werden er vooral games uitgebracht waarbij het meer ging om een port dan om een game met een geheel nieuwe ervaring. Sony heeft nu besloten dat zij bij de PS Vita geen overvloed aan ports willen hebben. Sony’s marketing VP voor handhelds en consoles John Koller liet aan Gamasutra het volgende weten:

John Koller, said titles released on Vita need to be “unique and define the Vita experience,” and Sony is taking steps to ensure the mistakes made with PSP aren’t repeated.

Titels die voor de PS Vita uitgebracht worden moeten uniek zijn en een echte Vita ervaring overbrengen op de gamers, aldus Koller. Het werd bij de PlayStation Portable heel moeilijk voor Sony om duidelijk te maken wat de PSP zo uniek maakte. Veel content werd namelijk van de PlayStation 2 overgebracht naar de handheld.

Koller noemt als voorbeeld Assassin’s Creed: Liberation waarbij Ubisoft besloten heeft om in plaats van een AC: III port met een geheel nieuwe game te komen. Hetzelfde doet Activision met Call of Duty Black Ops: Declassified.