Hands-on: FIFA 13 – FIFA 13 verschijnt zeer snel en deze game gaat vooral verder op de basis die EA legde met FIFA 12, welke FIFA 11 als basis had. Het mag duidelijk zijn dat EA al enkele jaren op de juiste weg zit en de aandacht vooral richt op kleinere aspecten die beter kunnen. Denk dan aan verfijnde gameplay, realistischere AI, betere physics en meer. FIFA 13 belandde enige tijd terug als preview versie bij ons op de deurmat en na presentaties via het web en op de E3 was het nu tijd om eens echt aan de slag te gaan met deze footie.

Verbeteringen bij de gameplay

De nadruk ligt in dit nieuwe deel dan ook voornamelijk op de gameplay zelf, dus in dat opzicht hoef je verder weinig nieuws te verwachten wat modi betreft. Niet heel erg, want de game zit vanzelfsprekend al propvol verschillende opties. Zo kun je snel een potje spelen via quick match, je kunt competities afwerken, een heuse carrière starten en natuurlijk ook online aan de slag met onder andere FIFA’s Ultimate Team. Weinig nieuws onder de zon, maar dat is geen slechte zaak, want EA heeft het afgelopen jaar gebruikt om subtiele veranderingen door te voeren en die pakken vooral erg goed uit.

Met FIFA 12 introduceerde EA een nieuw physics systeem en hierdoor was het niet meer mogelijk dat spelers pardoes door elkaar heen liepen en dat de animaties nogal houterig en onnatuurlijk oogde. Het was een behoorlijke stap voorwaarts, mede door de aangepaste AI die zich veel meer anticipeerde op de actie, zowel als je aan de bal of zonder de bal was. Toch kende FIFA 12 nog wel de nodige bugs met het physics systeem en dit is in FIFA 13 verder geperfectioneerd. Minder rare manoeuvres van spelers die met elkaar in de knoop zitten enzovoort, dit was te merken tijdens de vele uurtjes spelen, maar…

Physics geperfectioneerd, maar…

Toch kwamen we zo nu en dan nog wat vreemde momenten tegen. Spelers die na het scoren rare bewegingen uithalen en meer. Maar goed we speelden dan ook met een preview versie van enige tijd terug en dit zijn typische verbeteringen die EA nog zal doorvoeren in het uiteindelijke product. Uiteindelijk zal het physics systeem verder geperfectioneerd zijn en dat is een goede vooruitgang. Hetzelfde kan ook over de AI gezegd worden. De aanvallende spelers zijn nu van meer details voorzien en hiermee bedoelen we dat ze net weer even wat meer eigen initiatief nemen op het gebied van vrijlopen en meer.

Dit zou de game in de eerste instantie gemakkelijker maken, maar om te voorkomen dat je iedereen zoek speelt heeft de verdediging ook wat verbeteringen gehad, waardoor de balans niet al teveel verstoord wordt. Wel levert dit veel meer onvoorspelbare momenten op. Zo is iedere aanval echt anders van elkaar en kan een goed ingezette aanval op niets uitlopen en aanvallen die bijzonder lastig zijn door een druk zestien-meter gebied juist voor verrassende resultaten zorgen. Het maakt het voetbal in een game alleen maar realistischer en dat is nu net het streven van EA met deze FIFA.

Verbeterde AI

Door de aanpassingen in de AI en dan met name de manier waarop spelers anticiperen op het tempo, het samenspel en kansen, alsook verdediging maakt deze FIFA sowieso interessant. Kort door de bocht is het rechtvaardig om te zeggen dat deze FIFA weer net wat beter is dan het vorige deel en tel daarbij op dat het physics systeem verder is geperfectioneerd, waarbij de kans op onnatuurlijke bewegingen tot een minimum beperkt blijft. Dan is er nog het tempo van de game dat het geheel compleet maakt, want de manier waarop het er aan toe gaat tijdens het voetballen valt te vergelijken met het echte werk. Gezamenlijk is het dan ook een positieve vooruitgang die het echte voetbal nog dichter zal benaderen.

Een ander speerpunt binnen de gameplay is de first-touch besturing, waarmee je zeer goede en nauwkeurige controle over de bal hebt. Als je een nieuwkomer bent of FIFA enkele jaren links hebt laten liggen zul je merken dat de gameplay bijzonder diepgaand is en om de game goed onder de knie te krijgen in de vele diverse aspecten kun je deelnemen aan een reeks van uitdagingen, waarbij je basis besturing mogelijkheden voorgeschoteld krijgt en deze kunt masteren. Hierbij zul je merken dat de 360 graden besturing zeer nauwkeurig werkt. Door diverse uitdagingen te voltooien zul je constateren dat je meer bedreven wordt in het spel. Goed, dat is vooral voor nieuwkomers, want de veteranen kunnen ongetwijfeld al prima uit de voeten met de toch al fijne besturing.

Voorlopige conclusie

FIFA 13 is op het eerste gezicht vooral meer van hetzelfde. Qua modi hoef je weinig spannends te verwachten, maar zoals al aangegeven zit een FIFA deel per definitie stampvol met variërende modi die de spelers een lange tijd weer bezig zullen houden. De diverse verbeteringen die dit deel kent zit hem voornamelijk in de gameplay en deze is op wat kleine oneffenheden na verder dik in orde. EA kennende zullen ze de game voor de release volledig gepolijst hebben en het ziet er dan ook naar uit dat er een ijzersterk FIFA deel op komst is. Alweer.