The Last Guardian werd voor het laatst aan de wereld laten zien op de E3 in 2009. Sindsdien hebben we niets meer van de game gezien en doken er veel geruchten op dat de game was geannuleerd. Inmiddels heeft Sony daar duidelijk antwoord op gegeven dat de game nog steeds gewoon in de maak is, maar velen vermoeden dat de game niet meer op de PlayStation 3 zal gaan verschijnen. Toch is dit wel het geval.

Een anonieme ontwikkelaar die aan de game werkt heeft tegenover Kotaku aangegeven dat de game nog steeds in de maak is en dat de game gepland staat voor een release op de PlayStation 3. Sterker nog, de ontwikkelaar heeft zijn woord gegeven, maar de ontwikkeling gaat bijzonder langzaam.

Reden voor de trage ontwikkeling dat er veel onderdelen zijn die als het ware in één puzzel moeten passen. Voor de ontwikkelaar is het een kwestie van de stukken passend in één geheel krijgen en dat kost klaarblijkelijk bijzonder veel tijd. Rekening houdende met het feit dat het ontwikkelteam voor producties van dit kaliber relatief klein is overigens.

“I give you my word that it exists,”[…]”We are working on it.”

“There are lots of pieces to the puzzle,”[..]”It’s a matter of getting them to fit together.”

Concluderend stelt de ontwikkelaar dat The Last Guardian een erg ambitieus project is en dat het er min of meer op neerkomt dat de game eigenlijk iets te vroeg is aangekondigd.