Preview: Assassin’s Creed: Liberation – een solide aanvulling op de franchise


Hands-on: Assassin’s Creed: Liberation – Assassin’s Creed III zal dit najaar een regelrechte topper worden. Dat kunnen we wel concluderen na een aantal demonstraties en een heuse speelsessie. Naast dat er weer een nieuw deel op de PlayStation 3 verschijnt zal ook de PlayStation Vita voorzien worden van een deel en hier konden we recent ook mee aan de slag. We hebben ruim een uur de game zitten spelen en zijn best wel onder de indruk.

Assassin’s Creed: Liberation en de Anvil Engine

Assassin’s Creed: Liberation draait op de engine die Ubisoft ook gebruikt voor Assassin’s Creed III en dat levert naar Vita-maatstaven een zeer mooie game op. Als je beide titels naast elkaar legt zul je wel merken dat de PlayStation 3 game een stuk mooier oogt, maar op de PlayStation Vita mogen we absoluut niet klagen. We speelden een gedeelte in een moeras en tevens een gedeelte in New Orleans en wat ons opviel was de hoge maat van detail en interactiviteit. Iets wat ongetwijfeld klaargespeeld wordt met behulp van de sterke engine die Ubisoft gebruikt.

We werden tijdens onze speelsessie in het moeras gegooid, welke een belangrijke rol speelt naast de stad New Orleans. Daarnaast zal de game nog een ander gebied kennen, maar deze omgeving blijft Ubisoft voorlopig nog even voor zich houden. In het moeras gingen we in eerste instantie aan de slag met wat basistrainingen. Het diende als een soort van tutorial waarbij we de besturingsmogelijkheden van de PlayStation Vita leerden kennen. In dat opzicht valt de tutorial tot op zekere hoogte overbodig te noemen, want als je Assassin’s Creed weleens gespeeld hebt op de consoles kun je direct aan de slag op de Vita.

Fijne besturing op de PlayStation Vita

De besturing voelt in ieder geval even verfijnd en soepel aan. Met Aveline ging het freerunnen als een zonnetje en waar je in Assassin’s Creed III het grote bos hebt is de tegenhanger hier vanzelfsprekend het moeras. Het enige verschil is dat de hoeveelheid water in het moeras aanzienlijk hoger ligt dan in het bos van Assassin’s Creed III, waardoor we genoodzaakt waren om te freerunnen via alle bomen die het moeras rijk is. Dat verliep bijzonder soepel en het is bovendien nog leuk om te doen ook, want het voelt toch wat anders aan in vergelijking met het freerunnen in de stad, wat we door de jaren heen inmiddels wel kennen.

Naast dat we uitgebreid hebben kunnen spelen met de lenigheid van Aveline, met het freerunnen welteverstaan, kregen we ook de mogelijkheid om wat missies te starten. Nu moeten we je het verhaal schuldig blijven, aangezien we ergens in de game gedropt werden zonder enige aanleiding tot waarom zaken op een dergelijke manier gelopen zijn. Dat neemt niet weg dat de missies op vertrouwde wijze verlopen. Na het starten ervan krijg je verschillende mogelijkheden (afhankelijk van de missie) om je doelstelling uiteindelijk te voltooien. Denk dan aan: praat met die, ga daar naartoe, vermoord hem, ontsnap ongezien enzovoort.

Weinig nieuws onder de zon…

Weinig nieuws onder de zon in dat opzicht, maar het voelde wel enorm vertrouwd aan en gecombineerd met de toffe setting is het sowieso weer een interessante aanwinst voor de franchise. Het moeras is overigens niet zonder gevaar, want naast vijanden zul je ook te maken krijgen met agressieve dieren. Regelmatig stonden we recht tegenover een krokodil en door middel van een quick-time event was het de bedoeling om deze te verslaan, zodat je niet zelf opgegeten werd. Verder kregen we tijdens het spelen in het moeras ook een goede kijk op de wapens waarover Evaline beschikt.

Vanzelfsprekend heeft ook Aveline de beschikking over de hidden blades, maar opvallend genoeg voerden deze dodelijke messen niet echt de boventoon. Aveline had naast de hidden blades ook een zwaard, kapmes, pistool en blaaspijp tot haar beschikking. Nu zijn het zwaard en het kapmes vooral handig bij de wat hectischere gevechten, maar waar de echte vernieuwing in zit is de blaaspijp. Met deze blaaspijp kun je op redelijke afstand al ongezien vijanden doden en dat is bij missies waarbij je ongezien moet blijven net even wat efficiënter dan de hidden blades. Deze blaaspijp was tijdens onze hands-on enkel in zijn pure vorm beschikbaar, maar later in de game zul je hier meer mee kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het wapen verbergen in een paraplu, waardoor je ongekend snel kan toeslaan in een drukke ruimte zonder dat iemand direct doorheeft dat jij de moordenaar bent.

Natuurlijk kent de PlayStation Vita versie ook wat unieke mogelijkheden qua besturing. Echt uniek kunnen we dat eigenlijk niet meer noemen anno 2012, maar ook een game als Assassin’s Creed kan het gebruik ervan niet links laten liggen. Het beperkt zich vooralsnog voornamelijk tot efficiënte toepassingen. Zo kun je de map selecteren door op de minimap op het scherm te drukken en als je een ander wapen wilt selecteren, dan druk je op de huidige wapens rechtsonder op het scherm. Vervolgens opent een nieuw scherm zich en kun je de gewenste selectie aanpassen. Verder kregen we nog met de backtouch te maken om te peddelen in een kano en dienden we beide touchscreens te gebruiken om een brief te openen.

In dat opzicht is Assassin’s Creed: Liberation niet heel bijzonder, maar de ontwikkelaar vertelde me dat we meer van dergelijke toepassingen mogen verwachten. Op het gebied van gameplay hoef je overigens geen spectaculaire dingen te verwachten, maar qua efficiëntie van het selecteren van de map en wapens is het een fijne manier om snel je doel op te sporen via de map of andere wapens te selecteren. Assassin’s Creed: Liberation is dan ook een prima game aan het worden. Het voelt vertrouwd aan en doet ondertussen ook gelijk wat nieuwe dingen. Bovendien loopt het parallel met het verhaal van Connor in Assassin’s Creed III en zal er een moment zijn dat de paden van de assassins elkaar kruisen.

Verder is het avontuur van Aveline iets dat op zich zelfs staat en dat brengt veel missies met zich mee. Zoals eerder aangegeven hebben we vooral in het moeras rondgewandeld, maar we kregen ook de mogelijkheid om New Orleans te bezoeken. Hier viel ons één ding op en dat is dat de stad redelijk levendig oogt, maar bijlange na het niveau van de consoledelen niet haalt. Na het starten van een missie waarbij we een konvooi moesten onderscheppen waren de straten opeens uitgestorven en het lijkt er een beetje op dat daar de beperking van de PlayStation Vita zit, want het is sowieso minder levendig en tijdens een missie al helemaal en dat is wat jammer. Zeker als Assassin’s Creed III op dat vlak een eerder verpletterende indruk achterliet.

Voorlopige conclusie:

Assassin’s Creed: Liberation gaat een prima game voor de PlayStation Vita worden. Het ziet er grafisch erg netjes uit, het klimmen en klauteren gaat als een zonnetje, de setting is tof en alle andere gameplay-elementen komen goed uit de de verf. Wel moet ik zeggen dat de hands-on geen onuitwisbare indruk heeft achtergelaten en daarmee is een benoeming van ‘solide’ meer op zijn plek dan ‘topper’, waarmee we Assassin’s Creed III omschrijven. Dat neemt niet weg dat Assassin’s Creed: Liberation een waardevolle toevoeging aan de franchise zal zijn, want het is voornamelijk erg leuk om te spelen en de nieuwe elementen die deze game onderscheiden van de consoledelen zijn des te interessanter.

Boxshot Assassin's Creed III: Liberation

Assassin's Creed III: Liberation

Releasedatum:
31-10-2012
Genre:
Actie-avontuur
Uitgever:
Ubisoft
Ontwikkelaar:

16 reacties

 1.    1439 XP
  VinnieWalker's avatar

  Je preview komt redelijk kritisch over op een aantal punten en dat stelt me wat teleur. Ik weet alleen niet als dit komt doordat we teveel van de Vita verwachten (en dus ook steden willen met vele inwoners terwijl dit echt niet kan) of als de game toch op een aantal punten een beetje tegenvalt.

  Ik heb de game gepre-ordered en zal dat ook zeker doen maar ik moet m’n verwachtingen toch een beetje laten zakken denk ik. Hopelijk is het verhaal net zo goed als de laatste titels en voelt de sfeer erg als een Assassin’s Creed game, dan kan ik die kleine minpunten makkelijk accepteren.

 2. Anoniem -   
  188.202.233.xxx's avatar

  Ik twijfel nog steeds… Hoewel ik AC eigenlijk wel moet hebben.

 3.    1545 XP
  Mithrandir's avatar

  Zoals vinnie zegt: jullie zijn toch kritischer dan ik verwacht had. Ik ga deze game ook zeker kopen (mss niet bij launch, maar niet lang daarna), maar wel met iets lagere verwachtingen.
  Wel een andere vraag: Het lijkt logisch dat er ook een ACIII PS3 + Liberation pack zal komen, waarbij je beide games in 1 keer kan kopen. Hebben jullie daar geruchten over gehoord wellicht? Ik heb het nog nergens gehoord.

 4.    385 XP
  Frankaro's avatar

  Zo wat een kritische hands-on. Ik denk dat PSX de verwachtingen van een Vita ook iets moet laten zakken. Deze game wordt hoe dan ook geweldig. En in vergelijking met de flop Resistance en de aankomende flop Black Ops Vita wordt AC Liberation een schitterende game.

  Ik blijf mijn verwachtingen houden net zoals de pre-order.

 5. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Ik zei van de week al dat de steden zo leeg en dood oogden. Kreeg het hele forum over me heen want dat kon ik niet opmaken uit zulke korte gameplay. En nu mag je geen levendige steden verwachten omdat het een Vita is? Hahahaha, de game laat het gewoon liggen op bepaalde vlakken, daar mag Lennard best kritisch op zijn.

 6.    227 XP
  MarcoM's avatar

  Ik ben wel blij met deze kritische preview. Dan kan het alleen nog maar meevallen, want ik ga ‘m toch wel kopen.

 7. crew Redacteur -    445 XP
  KeesKop's avatar

  @Frankaro: Resistance 3 is niet echt een flop te noemen, de game is nu anderhalf jaar uit en tot dusver 1,2 miljoen keer verkocht. Resistance 2 heeft nog niet het dubbele verkocht en Resistance 1 verkocht zo goed omdat dat één van de weinige launchgames was. Ik zou wel graag zien dat Guerilla Games de franchise zou overnemen. Die gaan ook (wederom) een meesterwerk afleveren met Killzone Mercenary en zij hadden in mijn ogen Call of Duty: Black Ops Declassified moeten maken.

 8.    227 XP
  MarcoM's avatar

  @KeesKop:

  Bedoeld wordt natuurlijk Burnging Skies voor de Vita. En dat was nou niet echt een top game.

 9. crew Redacteur -    445 XP
  KeesKop's avatar

  @MarcoM: Ach natuurlijk, mijn fout …
  Maar die game is voorlopig nog de #12 van bestverkocht games (Exc. PSN) voor de Vita met 150k.
  Daar zullen er wel nog heel veel overheen gaan. 😛

 10.    1439 XP
  VinnieWalker's avatar

  @Naam…:

  Ik heb je niet becommentarieerd op je post dat de steden minder levendig oogden, daar heb je inderdaad ook gelijk in.

  Het probleem is denk ik dat de verwachtingen voor de Vita op grafisch gebied nog steeds te hoog liggen. Wat we aan beelden zien voor de Vita versie ziet er geweldig knap uit voor zo’n klein stukje hardware en dat we dan een paar kleine punten minder hebben dan op de console versie is niet meer dan logisch.

  Verwachten veel mensen nog steeds dat de Vita dezelfde grafische kwaliteit als de PS3 op de markt brengt?

  Veel producers (bijvoorbeeld Criterion) zeggen al dat de Vita een geweldig goede handheld console is maar toch onderdoet voor de Playstation 3 en dat een game als bijvoorbeeld Need for Speed Most Wanted op de Vita ook een beetje teruggeschroefd is om het goed te laten werken. Dat zien we hier ook maar dat mag in mijn ogen niet direct als een minpunt gezien worden.

  Want een game die velen enorm verraste was Killzone Mercenary. Is die game ook een tegenvaller omdat het de graphics van Killzone 3 niet evenaart? Dat lijkt me niet als de rest van de game goed zit. We moeten af van de directe vergelijking met een PS3 versie en de Vita versie individueel bekijken als het gaat om de kwaliteit. En als je dat doet, dan wordt AC3 Liberation hoop ik alsnog een van de beste handheld titels ooit uitgebracht.

 11. Anoniem -   
  keuken's avatar

  Hoe is de voice-acting?

 12. crew Management -    2139 XP
  Rastapopulos's avatar

  @keuken: Dat is prima te noemen 🙂

 13. Anoniem -   
  94.224.38..xxx's avatar

  @VinnieWalker: Het probleem is dat de ontwikkelaars minder tijd en geld te besteden hebben aan Vita games. De vita moet dit ook kunnen en ik denk dus dat het vooral Guerilla Games is die het weeral moet bewijzen net zoals toen op PS3. Want als we kijken naar de games op PS3 in 2007 en 2008 dan zijn die grafisch gelijk met deze game. Assassin’s Creed 3 kun je dan ook niet vergelijken met de Vita versie op het gebied van beelden. Assassin’s Creed 1 echter wel

 14.    1439 XP
  VinnieWalker's avatar

  Ik hoop dat Killzone Mercenary het tegendeel bewijst en dat de leercurve op de Vita net zo sterk stijgt als bij de PS3, zodat we over een jaar of een á twee nog veel mooiere games krijgen die nog beter lopen.

 15.    81 XP
  Eric's avatar

  er was toch al een preview voor assassins creed liberation

 16. Anoniem -   
  86.81.12.xxx's avatar

  Naast dat we uitgebreid hebben kunnen spelen met de lenigheid van Aveline

  …… 😐 Ik dacht aan iets anders….
  verder wel coole game die op me vita komt

HD-editie van Assassin’s Creed III: Liberation verschijnt in januari
Zondag Budgetdag – Games en Consoles – 27 Oktober
Ubisoft werkt aan Assassin’s Creed Liberation HD?
Ubisoft: ‘Verlaag de prijs van de PS Vita nog niet’