Special: De PlayStation 4 en de PS Vita moeten beste vrienden worden

Special – Het is op het moment een rustige periode in de wereld van consumentenelektronica. Afgelopen jaar zijn er weinig innovatieve en vooruitstrevende producten op de markt verschenen. Het was vooral een jaar waarin bepaald en aangetoond werd waar home-entertainment straks heen gaat en wat de consument nu precies allemaal wilt. De telefoon en tablet zijn belangrijker, de handheld wat minder. LED en LCD als TV-paneel nadert zijn dood en gaat plaats maken voor OLED. Die resolutie van 1080p is niet meer zo bijzonder en de eerste 4K televisies zijn al in de maak. Maar wat is de rol van handheld en console nu eigenlijk geworden en hoe gaat het next-gen tijdperk eruitzien?

De grootste opmars hebben we dit jaar, evenals vorig jaar, gezien in de tabletmarkt. Je kan tegenwoordig niet eens meer de Kruidvat inlopen voor wat scheergel of er ligt een tablet in het schap ernaast. Alhoewel de iPad in het begin een flink marktaandeel opslokte en geen enkel andere tablet de kans kreeg, begint dit ook langzamerhand te veranderen. Neem bijvoorbeeld de nieuwe Google tablet Nexus 7, deze valt niet aan te slepen bij de winkels en raakt bij elke nieuwe levering meteen weer uitverkocht. De consument houdt van de tablet en alhoewel iedereen bij de aankondiging van de iPad sceptisch was is de tablet ongetwijfeld het meest populaire product van 2012.

De tablet, maar ook telefoon, heeft er vooral ook voor gezorgd dat de verkopen van bijvoorbeeld handhelds flink gedaald zijn. Je scoort tegenwoordig voor zo’n 200 euro al een prachtige 7″ tablet en dat lijkt menig mens toch meer aan te spreken dan bijvoorbeeld een PS Vita. Zelfs mensen die gamen als koopreden hebben kiezen vaker een tablet, puur om de vrijheid van emulatoren (Android) en het enorme aanbod in de App Store en Play Store. Ook Microsoft ziet deze trend en alhoewel er al jaren geruchten waren dat Microsoft met een Xbox-handheld zou komen, je leest er al heel lang niets meer over. Microsoft zet namelijk in op de tabletmarkt met Microsoft Surface die als verlengstuk voor de huidige Xbox en wellicht ook de nieuwe gaat dienen.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_506efd14c1380.jpg

Begrijp me niet verkeerd, de handheld is in mijn ogen nog steeds een stukje hardware wat onmisbaar is geworden voor de gamer. Veel mensen zullen het ongetwijfeld met me eens zijn dat die games van Gameloft kant noch wal raken, het is leuk voor even maar je telefoon of tablet is nog altijd geen volwaardige handheld. Het is alleen compromis die veel mensen in staat zijn te accepteren, puur omdat het aanbod zo enorm is en een tablet meer kan dan alleen gamen. De hardcore gamer zal nooit kunnen wennen aan het idee dat ze moeten gamen op een tablet. Maar geen enkel bedrijf is ooit rijk geworden van de hardcore gamer op een paar uitzonderingen na, maar daar horen Sony, Nintendo en Microsoft niet bij. De gewone consument is waar het hun voornamelijk om draait, want die groep is en blijft vele malen groter.

Hoe gaat het Sony dus lukken om te zorgen dat de PS Vita ook populair raakt onder het mainstream publiek? Het leveren van een PS Vita bij de aanschaf van een PS3 is al ter sprake geweest maar of dit gaat werken, dat is nog maar de vraag. Het probleem is ook een beetje dat een naadloze integratie van de PS Vita met de PS3 een moeilijke opgave is. Zoiets bouw je namelijk niet meer in bij een jarenoude console. Wat Sony vooral lijkt te willen doen is elke PS3-gebruiker ervan overtuigen dat een PS Vita een waardevolle toevoeging is. Om dit te doen zal het bedrijf een veel betere samenwerking tussen de twee moeten verzorgen.

De PS Vita verkopen zijn echt verre van waar ze horen te liggen en het apparaat ‘killen’ zou immers enorm zonde zijn. Je ziet alleen dat Sony een beetje het spoor bijster is en heel haastig functionaliteit lijkt te implementeren om de verkoopcijfers omhoog te schroeven. Remote-play wordt ineens met een paar patches aan games toegevoegd, Cross-Controller wordt half geïntroduceerd met alleen LittleBigPlanet 2 en Cross-Play is ook hier en daar beschikbaar. Ik durf alleen wel met zekerheid te zeggen dat de helft van de PS Vita en PS3-gebruikers niet eens weten dat dit allemaal überhaupt bestaat, laat staan nu al te gebruiken valt. Dit neem ik Sony absoluut niet kwalijk, ik snap hoe moeilijk het is om zoiets kenbaar en interessant te maken aan de consument.

Dit is dan ook precies het punt waarop de PS4 in moet gaan haken, de PS4 kan er namelijk voor zorgen dat de PS Vita een hele dikke boost krijgt. Ik ben van mening dat Sony met de juiste middelen er toe in staat is om de PS Vita een waardevolle toevoeging te maken voor je console. PS4 is een soort nieuwe start voor Sony om van alle fouten te leren, wanneer die start goed gemaakt wordt kunnen ze zomaar een goudmijn in handen hebben. Ze hebben ruimschoots de tijd gehad Remote-play te perfectioneren en te ondersteunen voor in principe alle titels op de PS4. Ook Cross-Controller zou een vanzelfsprekende maar optionele functionaliteit moeten worden en de PS4 en PS Vita kunnen zo de beste maatjes van elkaar worden. Je zou haast zeggen dat ze het zo moeten maken, dat wanneer je geen PS Vita hebt, je het gevoel krijgt dat je niet het maximale uit je PS4 haalt.

Microsoft heeft wat dat betreft de richting al gekozen, haar ‘Xbox SmartGlass’ werkt op meerdere tablets met of Android, iOS of Windows 8. Zo kan het Amerikaanse softwarebedrijf in principe elke tablet een verlengstuk van de Xbox maken. Het is slim van Microsoft dat iedereen dit in principe kan gebruiken en zo ben je niet beperkt, zoals bij de PS3, tot een PS Vita voor extra functionaliteit. Sony kan alleen deze voorsprong die Microsoft heeft makkelijk ‘waardeloos’ laten lijken door een combinatie tussen handheld en console te introduceren zoals men nog nooit gezien heeft.

 1. Anoniem -   
  VanUberSchnabel's avatar

  Goed zo! Aandacht voor de PS4!

 2.    94 XP
  Maks-PSVita's avatar

  Goed geschreven en ben het hier volledig mee eens!

 3.    1919 XP
  ddvos's avatar

  Ik denk ook echt dat ze echt die 3D bril waarmee je en 360 view krijgt er bij moeten doen. Dan wordt gamen pas echt vet.

 4.    78 XP
  Merlin1201's avatar

  Ik ben het hier ook zeker gedeeltelijk mee eens, alleen zie ik de vita dan ook gedoemd te mislukken simpelweg omdat zowel de console en de handheld zijn einde nadert.

  “De markt” is de tablet, en die markt is nog lang niet verzadigd en naar mijn mening moet sony daarop inspringen door geen console meer uit te brengen die uitsluitend op je monitor of tv aangesloten kan worden, maar een flinke tablet met dezelfde functies die de Playstation4 zal bieden n.l hdmi aansluiting, een blue-tooth controler, psn store, android emulatie, game streaming, mediaplayer functies, noem maar op, en dat alles in 1 tablet.
  Met zo’n device kan sony de markt kunnen veroveren naar mijn mening en niet meer met een aparte console met de vita als verlengstuk.

 5. crew Management -    4478 XP
  M4GN3T's avatar

  @Merlin1201: Als je een tablet hebt met al die functies dan valt dit niet meer mee te nemen. Als je echt wilt dat graphics vooruitgaan dan kun je niet een tablet verwachten met console functionaliteit, die tijd is nog altijd niet daar.

 6. Anoniem -   
  77.170.208..xxx's avatar

  en daarom komt Sony nog even met een bundel PS3 en Vita in 1 bundel voor de PS4 komt.

 7.    208 XP
  askanan's avatar

  @merlin1201 tablets verouderen nog sneller dan consoles dus op dat vlak zou de ps4 in tabletform in geen tijd de concurentie van de gewone pc moordend vinden. tablets zijn op zich gewoon niet gemaakt voor te gamen, het concept van een tablet is mobility, niet performance.

 8.    1439 XP
  VinnieWalker's avatar

  Goed geschreven column en ik ben het met je eens dat Sony haar fouten rondom de Vita deels kan herstellen door de Vita volledig te blijven ondersteunen wanneer de PS4 uitkomt.

  Ik ben alleen tegen een tablet-console of iets dergelijks. Er zullen af en toe best goede games op komen (Epic heeft volgens mij best een goede hack en slash game op de iPad uitgebracht) maar een console is voor mij iets dat bij mij in de woonkamer staat en waar ik thuis op kan gamen. Voor die enkele malen dat ik per se in de trein wil gamen heb ik een Vita (die ik eerlijk gezegd vooral voor een aantal exclusives heb gekocht en zolang er nog een aantal goede Vita exclusieve titels uitkomen in de volledige looptijd, dan is het het geld voor mij al waard geweest).

 9.    1384 XP
  Bappie-NL's avatar

  Wat een leuk artikel om te lezen en ik kan me er ook wel in vinden.

  Tablets trekken mij niet. Ik heb een laptop, een smartphone, een PS3 en een PS Vita die allen zijn eigen doel voor mij hebben. Een tablet is voor mij simpelweg overbodig.

  Maar een betere ondersteuning van de Vita op de PS3 nu in plaats van op de PS4 in de toekomst zou ook welkom zijn. Zo zijn berichten verstuurd met de Vita niet te lezen op de PS3, de trofeeën informatie laat ook te wensen over… Het menu van de PS Vita werkt zoveel malen lekkerder dan die van de PS3. Het menu van de PS3 vind ik er sinds de introductie van het menu op de PS Vita zelfs wat oud bollig uit zien.

  Het mag dan best zo zijn dat het grote publiek gaat voor de tablet. Ik zelf zou het eeuwig jammer vinden als de handheld zou verdwijnen.

  En wat de cross-play functionaliteit betreft daar zit ik juist voor Little Big Planet enorm op te wachten. Van mij mogen ze zelfs een hele nieuwe game hiervoor uitbrengen… Ik zou hem nog kopen ook… 😉 Nog meer Little Big Planet… 😀

 10.    132 XP
  Resistorfall1996's avatar

  @ddvos: Ik denk niet dat ze dat gaan doen, tenzij je over de 1000euro wilt gaan betalen in totaal?

 11.    1693 XP
  chronic010's avatar

  Laat ze die Vita eerst eens van een formaat maken zodat ik hem ook fatsoenlijk vast kan houden en alle knoppen kan bedienen…vond dat met de psp ook al…wat een kleine kleredingen! Lijkt me best geinig zo’n apparaat, maar niet op deze manier.

 12.    1384 XP
  Bappie-NL's avatar

  @chronic010:

  Oké ook de PS Vita ligt nog niet optimaal in de hand, dat ben ik met je eens. Maar toch wel al een heel stuk beter dan de PSP. Er zijn overigens ook speciale houders te verkrijgen waar je je PS Vita in kunt klikken en je zo het formaat van een controller geven.

  Ik ben ook blij met dat soort los verkrijgbare houders, ik moet er niet aan denken dat de Vita zo groot zou worden waardoor het gewoon weer lastig wordt om hem onderweg mee te nemen.

 13.    78 XP
  Merlin1201's avatar

  @M4GN3T wat hardware betreft komen de tablet’s al een behoorlijk eind, en momenteel kunnen tablets gemaakt worden vergelijkbaar met de performance van de ps3, dus dit is slechts een kwestie van tijd.
  Kijk maar eens wat nitendo uitbrengt met die WII U dat komt ook al in de richting.

  Ik zelf ben ook geen tablet gebruiker maar het idee om mijn ps4 tablet mee te kunnen nemen zou mij over de schreef trekken.

 14.    2393 XP
  PBJ85's avatar

  Wordt stront ziek van het woord ps4 / PlayStation 4!!!! Ps 3 is nog lang niet oud!

 15.    5358 XP
  PattyS3's avatar

  @PBJ85: Nee, 6 jaar is oud. Heel oud voor hardware. In technologie/hardware termen is de PS3 nog veel ouder.

  OT: Mooi artikel, goed geschreven. Persoonlijk zie ik – als ik eerlijk ben – eigenlijk weinig waarde in een handheld. Misschien omdat ik meer van volwaardige console games houd. En alle andere kleine spelen kan ik wel op m’n iPad en Smartphone spelen. De handheld zit daar nou precies tussenin. Wel heel wat beter dan Smartphone / tablet games, maar toch redelijk ver van console games vandaan. En daar heb ik bijna niks mee, hoewel ik de PS Vita wel een geweldig apparaat vind.

  Even algemeen, ik denk dat er wel markt voor de handheld is (kijk naar Nintendo’s DS) maar dat ze het met de PS Vita verkeerd aanpakken qua features en reclame, enzovoort. Ze moeten dingen hebben die de PS Vita extreem gewild maakt bij de consument. En dat moeten ze promoten. Maar of de feature die de PS Vita een “ontbrekende” toevoeging zou maken voor de PS4 veel terrein zal winnen valt nog te betwisten. Het voegt in ieder geval wel wat toe aan het lijstje met coole features, maar of het echt veel zou toevoegen weet ik nog zo niet.

 16. Anoniem -   
  109.129.108..xxx's avatar

  @PBJ85:
  wat is daar mis mee , ik heb ps3 van dag 1
  en wil dat ps4 eind volgen jaar uitkomt
  na alle top titels dees jaar = volgend jaar ni no kuni
  paar goede exclusieve games van sony en gta v
  maar dan wil ik echt overschakelen .
  mensen kiezen zelf waneer ze voor de next gen gaan en ps3 is nog niet uitgeteld .

  Maar sony moet het dees maal slim spelen = laat ps4 de ps3 games afspelen = koppen de mensen met ps4 ook de laatste toppers op ps3
  doen ze dat niet + een deftige prijs kan ik nu al zeggen dat ze het gaan moeilijk hebben in het begin .

  en die prijs van de vita is te duur met die meerkost aan een deftig 32 gb . alles wat lager is van mem kaart is brol voor mij .