Je zal vast denken waarom Sony zo moeilijk doet met voice-chat en custom soundtracks. Voice-chat hebben we tot op de dag vandaag nog steeds niet in-game op de PlayStation 3. Custom soundtrack daarentegen wel, al werkt dat maar bij een beperkt aantal games.  Maar waarom?

Sommige denken dat voice-chat niet verschijnt omdat Microsoft de patenten hiervoor in bezit heeft. Een N4G forumlid genaamd Super_Secret heeft weer een hele andere conclusie. Sony Computer Entertainment Japan heeft de in-game voice-chat al ontwikkelt en werkt bij 95% van de PlayStation 3 games. Bij de overige 5% games werkt het jammer genoeg niet. En mocht dat nou net een game van Electronic Arts (EA) zijn. Als deze functie er dan komt is de game dus minder interessant voor mensen omdat deze dus geen in-game voice-chat bevat. Door dat te voorkomen dreigt EA Sony voor de rechter te slepen of zelfs te stoppen om de PS3 te blijven ondersteunen. Mocht dat laatste gebeuren zullen we een heleboel games moeten missen. Wat Sony natuurlijk absoluut niet wil. En om nou de ontwikkelaars zelf te laten kiezen in-game voice chat toe te voegen heeft ook weinig zin, dan krijg je namelijk het zelfde effect met de custom soundtracks. Sony moet dus een andere oplossing zoeken.

Maar er is meer, Super_Secret laat verder nog weten dat EA al eerder aan de bel trok vanwege de functie “custom soundtracks”. Deze functie had ook bij oudere PS3 games kunnen zitten maar omdat een game van EA het niet zou ondersteunen trokken ze dus aan de bel bij Sony. Daarom koos Sony ervoor de ontwikkelaars het zelf te laten toevoegen. Anders had het bij 95% van de spellen gewerkt, nu is dat niet eens de helft omdat bedrijven zelf mogen kiezen het toe te voegen of niet.

Waarom zouden we een forum lid met een vreemde nickname; Super_Secret moeten geloven? Nou, daar is een goede reden voor, de forumposter die ook nog eens beweert werkzaam te zijn bij Sony Computer Entertainment had al eerder gelijk . Zo had hij bijvoorbeeld een tijdje terug nieuws over de  PS3 Slim en wist hij de precieze datum van frimware 2.80 te geven op het N4G forum. Waarschijnlijk zullen we er nooit achter komen of bovenstaand bericht 100% klopt omdat Sony noch EA niks zal bevestigen om zo hun zakelijke relatie te behouden. Mocht het waar zijn kunnen we alleen hopen dat er een oplossing gevonden wordt.