We gaan er niet voor niets allemaal vanuit dat de PlayStation 3 zich klaarmaakt om aan zijn zwanenzang te beginnen. Uiteraard is er officieel nog geen opvolger aangekondigd, maar de hoeveelheid ontwikkelaars en uitgevers die al min of meer letterlijk hebben laten vallen dat ze druk in de weer zijn met next-gen materiaal is inmiddels al niet meer op handen en voeten te tellen.

Jonnathan Lander sleutelt als producer momenteel aan de game DUST 514, een (voorlopige) PS3 exclusive die met een “vijfjarenplan” in het achterhoofd ontwikkeld wordt. Wanneer de onvermijdelijke vraag gesteld wordt of DUST 514 ook op de volgende generatie consoles zal verschijnen, antwoordt hij cryptisch dat het altijd de bedoeling geweest is dat DUST 514 vele jaren zal blijven bestaan. Hetzelfde geldt voor EVE Online.

Voor de mensen die geen zin hebben om zelf tussen de lijnen te lezen: het antwoord is ja. Op PC of op de PlayStation 4… DUST 514 is van plan om te blijven.

“We’re working really, really hard with Sony right now on PlayStation 3 and just shipping the game on PlayStation 3, that’s where 100 per cent of our focus is. But our intention is this game will continue to run and operate for many, many years.”

“Our plan is that we want in another ten years to be having ‘EVE is 20′ and ‘Dust is 10′ [events]”