Hardware hands-on: PSP Go

Vorige week was uiteraard de GamesCom ’09. De opkomst was enorm en de beurs was te gek. Ondergetekende werd in stijl naar deze beurs toegebracht. Sony had namelijk een speciale trip georganiseerd. Zo werden een flink aantal journalisten met een bus naar Keulen gebracht. Tijdens de reis mochten wij alvast lekker aan de gang met de PSP Go. Tijd om de informatie dus te delen!

De PSP Go

De PSP Go is een re-design van de originele PSP. Er zijn een aantal grote veranderingen gedaan in dit nieuwe model. Als eerste zal je geen UMD’s meer gaan gebruiken in de PSP Go. Alles gaat met de PSP Go via het PSN en de PS Store. Ten tweede is het scherm nu een halve inch kleiner geworden en bezit de PSP Go Bluetooth functies. Zo zal je in games zoals LittleBigPlanet je levels via Bluetooth naar elkaar toe kunnen sturen. het verlies van de UMD vraagt natuurlijk wel om meer geheugen, en ook daar heeft Sony om gedacht. De PSP Go bezit dan namelijk ook een 16GB intern geheugen voor al je gedownloade games. Als je 16GB nog niet genoeg vindt is er ook nog een mogelijkheid om er een M2 geheugenkaart in te stoppen, maar genoeg samenvatting, tijd voor de hands-on.

Het design

Wat meteen opvalt als je de PSP Go in je handen krijgt is het slide systeem. Het oude design is uit het raam gegooid en Sony is aan de slag gegaan met een slide systeem. De reden hiervoor is dat de handheld wat kleiner van formaat is en hierdoor nu wel goed in je broekzak past. Dit kon nog wel eens een probleem zijn met de oude PSP, aangezien die nogal lang is. De PSP Go ziet er qua uiterlijk verder goed uit, maar dat is natuurlijk een persoonlijke smaak. Wij hebben zowel met de witte als met de zwarte versie mogen spelen, en beide PSP’s zien er degelijk uit. Het scherm is scherper dan die van de PSP 1,2 of 3000, de knoppen zijn allemaal mooi afgewerkt en het belangrijkste, hij past nu makkelijk in je broekzak! Het design is echter niet perfect. Helaas ontbreekt nog steeds een tweede analoge stick en zit de microfoon een beetje op een onhandige plek. Ook de PS knop had beter op een andere plek kunnen zitten, aangezien we instinctief naar het midden gingen met onze vinger voor de PS knop. Wat tevens ook niet echt afgewerkt staat, zijn de schroefjes die zichtbaar zijn op de achterkant.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a96eabe7b53e.jpg

De feel

Over de feel hebben we gemixte gevoelens. De knoppen zijn lekker om in te drukken en ook de analoge stick werkt als van ouds. De PSP Go voelt al uitgeklapt echter wel een beetje dun aan in je handen. Dit komt mede doordat de schouderknoppen onhandig dicht bij de achterkant van het scherm zitten. Hierdoor hebben de mensen met iets dikkere vingers te weinig ruimte om lekker bij de schouderknoppen te kunnen. Het slide systeem werkt daarentegen goed en voelt stevig aan. We hebben een tijdje lopen sliden met de PSP Go en dat werkt makkelijk en voelt stevig genoeg aan. Je hebt in ieder geval niet het gevoel dat je scherm er na de vijfde keer sliden al af ligt.

Hoe speelt hij?

Wederom een potje van gemixte gevoelens. We hebben de PSP Go met verschillende games uit mogen proberen. Als eerste hebben we een lange speelsessie gehad met Loco Roco 2. Het mooie aan de PSP Go is dat je voor games die de knoppen niet gebruiken, hem ook niet hoeft open te sliden. Loco Roco 2 valt daar dus onder. De game speelt dan ook echt heerlijk op de PSP Go. Het spel ziet er nog kleurrijker uit door het scherm en nu heb je genoeg ruimte voor je vingers op de schouderknoppen.

We hebben de PSP Go ook mogen uit proberen met LittleBigPlanet. Ook hier speelde de game gewoon lekker. Je kwam soms even in de knoop met de schouderknoppen, maar voor de rest speelde de game gewoon heerlijk weg en wederom zag het spel er fantastisch uit.

De derde game die we op de PSP Go hebben gespeeld is Gran Turismo. Deze game speelde het minst van de drie games. Aangezien we de game eerste probeerde te spelen met de analoge stick, maar er al snel achter kwamen dat deze net iets te klein was. We stapten dan ook snel over op de d-pad en dat ging wat meer natuurgetrouw. We konden helaas nog niet op het internet met de PSP Go om de multiplayer van de game te spelen.

Conclusie

De PSP Go is zonder meer een mooi apparaatje geworden. Het slide systeem werkt lekker en de UMD’s zullen niet echt een groot gemis worden, in tegenstelling zelfs, eindelijk zijn die trage dingen de deur uit. Ondanks dat het apparaat wat minder lekker in de hand ligt en de ruimte bij de schouderknoppen nogal beperkt is, is dit toch een prima handheld geworden en heeft Sony de PSP zeker aantrekkelijker gemaakt om mee te nemen in je broekzak. Ook het feit dat je niet meer met UMD’s hoeft te sjouwen, is een groot pluspunt. Voor degene die al een PSP bezitten zal de PSP Go echter minder aantrekkelijk zijn, maar voor degene die nog op het juiste moment wachten om er één aan te schaffen is dit dan misschien dat moment. Alhoewel wij de prijs van het apparaat nog steeds aan de hoge kant vinden (250 euro).

 1.    2623 XP
  nis-gens's avatar

  heb alleen ff de concl gelezen want moet op bed maar lees morgen de rest 😉

 2.    3422 XP
  sjoerdgames4's avatar

  Prachtige special, maar ik vind €250,- ook erg veel geld.

 3.    1860 XP
  elazzja's avatar

  Best een goed ding. Wel leuk dat je Gran Turismo binnen 7 dagen kunt krijgen als je je psp registreert. Maar waar doe je dat dan. Via Psstore of via de website van playstation?

  BTW, leuk muziekje van de trailer

 4.    1749 XP
  Shmet's avatar

  Wat ik niet snap ( en mensen mij moeten uitleggen ) is hoe iemand doet die de PSP go aanschaft en thuis geen draadloos internet heeft ? kan ie nooit een game kopen – downloaden – Dus zo geschikt lijkt hij me niet voor iedereen, ik heb juist draadloos internet liggen, maar er zijn nog veel mensen op de wereld die nog geen draadloos internet hebben en kunnen zij dus niet veel doen met een PSP go. Mooie special ! 😉

 5.    482 XP
  Flow's avatar

  @elazzja: Je zal een code krijgen waarmee je hem uit de PS Store kan downloaden.

 6.    22 XP
  camcazz's avatar

  @ Shmet
  je kan de games ook via de pc downloaden en dan via een usb kabel naar je psp kopieren.

  ik ga hem zeker kopen ik heb nog geen psp en moet veel met de trein. ik vind hem zeker de 250 euro waard.

 7.    1562 XP
  dikked's avatar

  vind hem leuk maar vind het die €250,- niet waard en ik heb dikke vingers dus ik zal in de knoop zitten met de schouderknoppen Ik hou het gewoon bij mijn 300 😀 )

 8.    4541 XP
  ps3dennis's avatar

  wil niks meer met de PSP te maken hebben 🙁 en al helemaal niet met deze nieuwe versie waarbij je de games alleen maar kan downloaden, voor mij is de PSP dood 🙁

 9.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  250 euro vind ik iets teveel geld voor zo iets, nice special!

 10.    5456 XP
  7th-son's avatar

  jammer dat jullie er geen eigen filmpjes van gemaakt hebben en fotos
  is altijd leuker natuurlijk

 11.    1402 XP
  Selec1's avatar

  @Shmet: Er is de mogelijkheid om via de PC je games te installeren op je PSPGo! of je kan gewoon de PSP3000 kopen. De PSPGo! is namelijk geen vervangen van de PSP3000 en de PSP3000 zal niet uit de productie worden genomen.

  Snappie?

 12.    74 XP
  steven2610's avatar

  Leg 50 euro meer neer en je hebt de nieuwe ps3 slim ! wil hem zeker wel de psp !!

 13. Anoniem -   
  213.17.116.17 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ik snap niet waarom jullie teleurgesteld zijn over die tweede stick, die komt toch nooit op de PSP!!! (misschien PSP2 wel).
  Anders zijn de spellen niet meer compatible :S

 14. Anoniem -   
  84.194.159.134 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ik begrijp het niet, de analoge stick is amper bespeelbaar omwille van z’n grote, de schouderknoppen zijn slecht geplaatst alsook de home button. Maar voor de rest is het prima want het ding past in je zak?! Fout!

 15. Anoniem -   
  83.161.245.16 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Ik ben erg beniewd naar de Minis, een handheld zou niet moeten willen concurreren met consoles maar zich focussen op gameplay en dat is precies wat nu gaat gebeuren!

 16.    524 XP
  Glennps3's avatar

  ziet er geweldig uit jammer van de 250 euro

 17.    65 XP
  VanHeesch's avatar

  K vin um ook te duur(A)

 18.    31 XP
  Roeleren's avatar

  GT bij de launch en GTA+LBP daarna, oktober zal snel voorbijgaan 😉

 19.    60 XP
  Ruben-17's avatar

  Ik ben heel sterk aan het twijfelen of ik de pspgo zal kopen, ik had voorheen nog geen psp. En ik vind handhelds wel heel erg leuk, ik denk wel leuker dan consoles, zoals de ps3. En ik zit te twijfelen om mijn ps3 te verkopen, met alle games, en een pspgo te kopen..

 20.    153 XP
  adhd1977's avatar

  ding is egt net iets te klein, en geem UMD’s is gewoon F*cked up…
  wat als je i.d.d geen draadloos hebt….

  Doe mij maar de oude PSP, omgebouwd en met 32 GB M2 card…
  Draag KANI broeken dus hij past gewoon in me broekzak, LoL…

  Peace….

 21.    473 XP
  mickje12's avatar

  opzich lijkt het me wel een mooi ding, heb er serieus over nagedacht om hem te kopen… maar er zijn zo weinig echt leuke spellen op handhelds waar je je echt vele uren mee kan vermaken… behalve gt5 dan

 22.    442 XP
  rwss's avatar

  Ziet er mooi uit dit aparaat, mooi vorm gegeven
  en bovendien te afhankelijk van psn, de gewone psp
  is to go voor mij genoeg.

 23.    50 XP
  brood-plank's avatar

  €250 =O . €50 euro erbij dan heb je een ps3slim xD gekheid.. Wel leuk hoor zo klein, maar geef mij maar de grootte scherm van de psp! dan maar nii in me broekzak, maar in me tas =P

 24. Anoniem -   
  94.210.71.123 (Niet geregistreerd)'s avatar

  ik ga deze zeker halen en de prijs is niet te duur dat komt gewoon door t intern geheugen en ook nog de mogelijkheid voor een sd kaartje en bluetooth en een helderder scherm dat kost allemaal meer om te maken maar dat houd niemand tegen de psp go wel gewoon te halen

 25.    31 XP
  Roeleren's avatar

  Er komen trouwens ook nog een shitload Minis uit die je erbij kunt dowloaden voor een paar euro dus vervelen wordt geen optie:D

 26. Anoniem -   
  86.83.61.21 (Niet geregistreerd)'s avatar

  Gaat dit dan betekenen dat de UMD´s uit de verkoop gaan…?
  Moet voortaan alles via het internet?

 27. Anoniem -   
  86.83.61.21 (Niet geregistreerd)'s avatar

  And will ´Little big planet´ only be available for the psp Go! ??
  That would be a pity…..

 28.    31 XP
  Roeleren's avatar

  Je kan nog steeds gewoon UMDs kopen aangezien ze de andere versies van de PSP er gewoon inhouden. Het zijn alleen de Minis die exclusief te downloaden zijn:)

 29. Anoniem -   
  achmed's avatar

  als je spelletjes wil downloaden kost dat dan geld?