Vorige week was uiteraard de GamesCom ’09. De opkomst was enorm en de beurs was te gek. Ondergetekende werd in stijl naar deze beurs toegebracht. Sony had namelijk een speciale trip georganiseerd. Zo werden een flink aantal journalisten met een bus naar Keulen gebracht. Tijdens de reis mochten wij alvast lekker aan de gang met de PSP Go. Tijd om de informatie dus te delen!

De PSP Go

De PSP Go is een re-design van de originele PSP. Er zijn een aantal grote veranderingen gedaan in dit nieuwe model. Als eerste zal je geen UMD’s meer gaan gebruiken in de PSP Go. Alles gaat met de PSP Go via het PSN en de PS Store. Ten tweede is het scherm nu een halve inch kleiner geworden en bezit de PSP Go Bluetooth functies. Zo zal je in games zoals LittleBigPlanet je levels via Bluetooth naar elkaar toe kunnen sturen. het verlies van de UMD vraagt natuurlijk wel om meer geheugen, en ook daar heeft Sony om gedacht. De PSP Go bezit dan namelijk ook een 16GB intern geheugen voor al je gedownloade games. Als je 16GB nog niet genoeg vindt is er ook nog een mogelijkheid om er een M2 geheugenkaart in te stoppen, maar genoeg samenvatting, tijd voor de hands-on.

Het design

Wat meteen opvalt als je de PSP Go in je handen krijgt is het slide systeem. Het oude design is uit het raam gegooid en Sony is aan de slag gegaan met een slide systeem. De reden hiervoor is dat de handheld wat kleiner van formaat is en hierdoor nu wel goed in je broekzak past. Dit kon nog wel eens een probleem zijn met de oude PSP, aangezien die nogal lang is. De PSP Go ziet er qua uiterlijk verder goed uit, maar dat is natuurlijk een persoonlijke smaak. Wij hebben zowel met de witte als met de zwarte versie mogen spelen, en beide PSP’s zien er degelijk uit. Het scherm is scherper dan die van de PSP 1,2 of 3000, de knoppen zijn allemaal mooi afgewerkt en het belangrijkste, hij past nu makkelijk in je broekzak! Het design is echter niet perfect. Helaas ontbreekt nog steeds een tweede analoge stick en zit de microfoon een beetje op een onhandige plek. Ook de PS knop had beter op een andere plek kunnen zitten, aangezien we instinctief naar het midden gingen met onze vinger voor de PS knop. Wat tevens ook niet echt afgewerkt staat, zijn de schroefjes die zichtbaar zijn op de achterkant.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a96eabe7b53e.jpg

De feel

Over de feel hebben we gemixte gevoelens. De knoppen zijn lekker om in te drukken en ook de analoge stick werkt als van ouds. De PSP Go voelt al uitgeklapt echter wel een beetje dun aan in je handen. Dit komt mede doordat de schouderknoppen onhandig dicht bij de achterkant van het scherm zitten. Hierdoor hebben de mensen met iets dikkere vingers te weinig ruimte om lekker bij de schouderknoppen te kunnen. Het slide systeem werkt daarentegen goed en voelt stevig aan. We hebben een tijdje lopen sliden met de PSP Go en dat werkt makkelijk en voelt stevig genoeg aan. Je hebt in ieder geval niet het gevoel dat je scherm er na de vijfde keer sliden al af ligt.

Hoe speelt hij?

Wederom een potje van gemixte gevoelens. We hebben de PSP Go met verschillende games uit mogen proberen. Als eerste hebben we een lange speelsessie gehad met Loco Roco 2. Het mooie aan de PSP Go is dat je voor games die de knoppen niet gebruiken, hem ook niet hoeft open te sliden. Loco Roco 2 valt daar dus onder. De game speelt dan ook echt heerlijk op de PSP Go. Het spel ziet er nog kleurrijker uit door het scherm en nu heb je genoeg ruimte voor je vingers op de schouderknoppen.

We hebben de PSP Go ook mogen uit proberen met LittleBigPlanet. Ook hier speelde de game gewoon lekker. Je kwam soms even in de knoop met de schouderknoppen, maar voor de rest speelde de game gewoon heerlijk weg en wederom zag het spel er fantastisch uit.

De derde game die we op de PSP Go hebben gespeeld is Gran Turismo. Deze game speelde het minst van de drie games. Aangezien we de game eerste probeerde te spelen met de analoge stick, maar er al snel achter kwamen dat deze net iets te klein was. We stapten dan ook snel over op de d-pad en dat ging wat meer natuurgetrouw. We konden helaas nog niet op het internet met de PSP Go om de multiplayer van de game te spelen.

Conclusie

De PSP Go is zonder meer een mooi apparaatje geworden. Het slide systeem werkt lekker en de UMD’s zullen niet echt een groot gemis worden, in tegenstelling zelfs, eindelijk zijn die trage dingen de deur uit. Ondanks dat het apparaat wat minder lekker in de hand ligt en de ruimte bij de schouderknoppen nogal beperkt is, is dit toch een prima handheld geworden en heeft Sony de PSP zeker aantrekkelijker gemaakt om mee te nemen in je broekzak. Ook het feit dat je niet meer met UMD’s hoeft te sjouwen, is een groot pluspunt. Voor degene die al een PSP bezitten zal de PSP Go echter minder aantrekkelijk zijn, maar voor degene die nog op het juiste moment wachten om er één aan te schaffen is dit dan misschien dat moment. Alhoewel wij de prijs van het apparaat nog steeds aan de hoge kant vinden (250 euro).