Column: Only in America…

Het volgende bericht is niet echt Playstation gericht, maar ik vond het toch de moeite om te posten, aangezien ik denk dat gamers door de jaren heen steeds zijn afgeschilderd als radicale, labiele en zieke mensen. Of je nou een PlayStation, een Xbox of een dijk van een game-PC in huis hebt staan, dit soort berichten raken ons op de een of andere manier toch allemaal.

Begin oktober werd in de Amerikaanse staat Maine Colleen Lachowicz, een democratische kandidate voor de senaatsverkiezingen, aangevallen op haar hobby die ze naast haar politieke carriere beoefende. Zij speelt graag World of Warcraft. Het karakter waarmee ze het spel speelt is Santiaga, een orc rogue, gespecialiseerd in de assassination skill tree. Dit houdt in dat zij een orc speelt die de kost verdient als (huur)moordenaar.

De republikeinse partij achtte het nodig om haar smetteloze imago te grabbel te gooien door te beweren dat iemand die online gespecialiseerd is in ruggeprikken en vergif mengen, het in de politiek waarschijnlijk niet veel anders zal doen… Op de pagina Colleen’s World kun je alles lezen over deze lastering.

Het maakt niet uit hoeveel goede doelen gamers steunen of hoeveel tijd zij vrijwillig koffie rondbrengen in het bejaardentehuis op de hoek… Als men erachter komt dat iemand met ambitie ooit een spel als Call of Duty heeft gespeeld verandert het respect al gauw in onbegrip of zelfs angst.

In de jaren ’80 was het Chucky de pop, wiens schuld het was dat de jeugd van toen verloederde. Nu zijn het games. Maakt niet uit welke.

Laat het in godsnaam niet bekend worden dat ik het leuk vind om soms het trapje uit het zwembad te halen terwijl mijn sim aan het zwemmen is. En dat ik soms hardop kan lachen om de botte humor in Borderlands. Vanaf nu ben ik Raymond, een normale gast van bijna 35. Mijn hobbies zijn kantklossen en lezen in de Donald Duck. Verder niets? Nope. Verder helemaal niets.

 1.    2055 XP
  da_teamkilla's avatar

  Die politieke onzin daar ook altijd…is precies de reden waarom ik liever niet naar Amerika wil verhuizen, hoeveel werk daar straks ook mag zijn -_-

 2.    3087 XP
  Patr!ck's avatar

  Helemaal mee eens. Ik krijg toch altijd de schijt van als er iets ergs gebeurt en ze linken het gelijk aan : ‘hij/zij speelde gewelddadige games’.
  Het is jammer dat het zo ver is gekomen, en misschien is dit nog maar het begin. Als je zegt dat je een gamer bent hebben mensen gelijk al een vooroordeel.
  Hopelijk zullen mensen een keer logisch nadenken over dit soort dingen. Maar ben bang van niet.

 3.    440 XP
  Scholtenbrau's avatar

  Republikeinen… I rest my case 😉

 4.    1439 XP
  VinnieWalker's avatar

  Ik ben het met je eens dat het belachelijk is als het alleen om het feit dat deze vrouw games speelt zou gaan. Het is jammer dat het spelen van games af en toe nog steeds een taboe lijkt voor een volwassen iemand. We level in 2012, de game industrie is qua omzetten enorm en steeds meer mensen spelen in hun vrije tijd een game. Als dit nou Angry Birds, Fifa of World of Warcraft is. Dit zou geen belemmering mogen opleveren in je professionele carrière, mits je een goede balans vindt tussen werk, familie en vrije tijd (games dus).

  Dat deze vrouw onderuit gehaald wordt kan ook wat te maken hebben met de opmerkingen die ze zelf op het internet maakt. Deze 3 citaten haal ik van NBC News af.

  “So I’m a level 68 orc rogue girl. I stab things . . . a lot. Who would have thought that a peace-lovin’, social worker and democrat would enjoy that?!”

  “I can kill stuff without going to jail. There are some days when this is more necessary than others.”

  “I’m so jealous! I wish I wasn’t at work. I’d much rather be gaming with my guildies!”

  Deze opmerkingen zou ze op het guild forum hebben gemaakt. Wanneer je als politica zulke opmerkingen maakt dan ben je zelf ook niet al te slim bezig. Ik vind dit al niet erg normale opmerkingen, mensen die games niet begrijpen zouden hier best geschokt van kunnen raken. Als ik op m’n werk of opleiding zou zeggen dat ik er van geniet om duizenden mensen neer te knallen in Call of Duty dan komt dat ook verkeerd over.

  Dus dit geval is een beetje twijfelachtig, zeker als je zulke citaten online zet. Gerrit Zalm (CEO ABN AMRO) heeft ook toegegeven dat hij in zijn vrije tijd graag games speelt, vooral Might & Magic: Heroes. Gerrit Zalm heeft een prachtige carriere en speelt ook games. Maar wanneer hij volgende week in een interview met een gameblad zou zeggen dat hij er van geniet om hele dorpen te slachten in deze games, dan zouden de aandeelhouders (de staat) en de rest van de Raad van Bestuur dit niet waarderen en zullen er wellicht ook consequenties zijn.

  Even mijn persoonlijke inbreng op een interessante gebeurtenis die eigenlijk niet juist is. Ik denk persoonlijk dat gamers geen problemen hebben in hun loopbaan omdat ze gamen. Feit is wel dat je instelling erg belangrijk is. Als je het kan accepteren dat je weinig tijd hebt om te gamen zodat je carrière kan maken zal dit nooit een belemmering zijn. Als je baas leest dat je baalt dat je moet werken omdat je de hele dag wil gamen maakt dat geen professionele indruk en schaadt dat wellicht je professionele carrière.

  En aan Scholtenbrau:
  Dit gebeurt niet alleen door Republikeinen, Democraten hebben ook vaak genoeg actie ondernomen tegen games of gamers.

 5.    257 XP
  Crition's avatar

  @VinnieWalker: Goed onderbouwd argument. Er zijn inderdaad twijfels te trekken bij zulke uitspraken. Er zijn altijd twee kanten aan ’t verhaal blijkt maar weer.

 6.    4547 XP
  ps3dennis's avatar

  Een paar dagen terug vraagt iemand me nog: of ik ook zo loop te schelden enz door de mic.
  Ik wilde mijn zoon die nog thuis woont iets vragen en hij reageerde heel agressief..ik schok er van.
  -Nou nee ik speel geen fifa13 en heb nog nooit lopen schelden enz door de mic-

  Er is gewoon een stempel op ons gedrukt, eerst waren we nerds en later zijn we veranderd in monsters en terroristen. Zelf heb ik hier een enorme hekel aan (stempels drukken).

 7.    1439 XP
  VinnieWalker's avatar

  @ps3dennis:
  Wellicht een te persoonlijke vraag, maar heb je zelf ooit hinder ondervonden qua werk of in je persoonlijke omgeving dat je graag gamed?

  Ik heb nog nooit problemen ondervonden met het feit dat ik graag games speel, maar dat kan zijn omdat ik slechts student ben en nog geen sollicitaties voor serieuze full time banen heb gehad.

  Ik vind dit een enorm interessante discussie dus ben er erg benieuwd naar.

 8.    440 XP
  Scholtenbrau's avatar

  @VinnieWalker: I know, maar ik heb het dan ook niet alleen over game gerelateerde zaken. Republikeinen komen met de domste acties in het nieuws. Politieke partijen praten niet alleen poep wat games betreft.

 9.    506 XP
  Straatveger's avatar

  Ja ik heb ook een dijk van een pc en een PS3, maar das alleen en enkel voor puur onderzoek..ahum..

 10.    208 XP
  askanan's avatar

  republikeinen….is dat niet dezelfde partij die de terminator als gouveneur had?

 11.    440 XP
  Scholtenbrau's avatar

  @askanan: Je bedoelt de ‘Governator?’ 😉 Yep, die is van de Republikeinen.

 12.    4547 XP
  ps3dennis's avatar

  @VinnieWalker: Nee ik heb er zelf nog ooit hinder van ondervonden. Ik praat er op mijn werk trouwens ook bijna nooit over met het bijzijnde van een niet gamer, als ik dat wel doe kijken ze me vol onbegrip aan en komen ze met dat soort vragen aan. Ik zal ook nooit zeggen dat gamen een hobby van me is.