Verschillende vacatures van de ontwikkelaar Spark Unlimited wijzen erop dat de animé-achtige Ninja Gaiden spin-off Yaiba: Ninja Gaiden Z een Third Person actiegame wordt voor de volgende generatie consoles. Zo staat er bijvoorbeeld bij de vacature van senior designer:

“Tuning for a third-person action shooter on next generation consoles”.

Het aparte hieraan is dat de gevraagde senior designer ervaring moet hebben met het maken van shooters. Dit betekent natuurlijk niet dat Yaiba opeens de volgende Call of Duty wordt. Waarschijnlijk moeten we meer denken aan een kleine mini-game of missie, waarbij je bijvoorbeeld vanuit een First Person perspectief vijanden moet omleggen.

Spark is ook op zoek naar mensen die de functie van ‘multiplayer engineer‘ en ‘AI engineer‘ kunnen vervullen, om de netwerkcode te ontwikkelen voor multiplayer- en coöpfunctionaliteit. De AI engineer zal zich vanzelfsprekend bezig houden met de AI van de NPC’s in de game. Verder bevestigt het aanwezig zijn van zowel de openstaande ‘effect artist’ positie als de ‘engineer‘ positie, dat Yaiba een game is die voor de volgende generatie consoles word gemaakt.

Yaiba werd officieel onthuld als een Ninja Gaiden game dit jaar tijdens de Tokyo Game Show. Met het creatieve brein achter Mega Man en Dead Rising – Keji Inafune – aan het roer, in samenwerking met Spark Unlimited, moet het toch wel goed komen met Ninja Gaiden Z.