Hands-on: Epic Mickey 2: The Power of Two – Epic Mickey is een game die voor de meeste PS3 gebruikers nog redelijk onbekend is. Dit is niet raar, want de eerste Epic Mickey game is een exclusieve titel voor de Nintendo Wii. Disney had wellicht het idee dat de doelgroep voor Epic Mickey veelal een Wii thuis had staan en gezien de verkoopcijfers van toen was die inschatting vrij accuraat. De game wist toen erg degelijk te scoren onder de critici, maar ook de consument was erg tevreden met de titel. Het is een leuke game voor zowel jong als oud en het bleek ook nog eens een hele uitdaging te zijn. Het platformen was allesbehalve kinderspel, iets wat je eigenlijk wel verwacht van een Disney game. Omdat Epic Mickey zo goed ontvangen werd, is het tijd om uit te breiden en zal het tweede deel niet alleen op de Wii, maar ook op de overige consoles verschijnen. Het was dus hoog tijd voor ons om de game eens uit te proberen!

Epic Mickey 2: The Power of Two zal zich kort na de gebeurtenissen uit het eerste deel afspelen. Veel van de personages uit de voorganger zullen terugkeren in Epic Mickey 2 en ofwel de helden Mickey en Oswald helpen of hen goed dwarsbomen. The Mad Doctor uit het eerste deel zal terugkomen en zal je – in plaats van tegenwerken – meehelpen. Althans, dat is wat hij belooft. Oswald is sceptisch, maar geeft hem het voordeel van de twijfel. Dan raakt de wereld in rep en roer en al snel voelt Oswald argwaan. Om te onderzoeken of zijn verdenkingen terecht zijn, doen Oswald en zijn vrienden een beroep op Mickey Mouse. Natuurlijk is Mickey altijd bereid om zijn steentje bij te dragen en stapt hij door de magische spiegel terug de ‘Wasteland’ in – de wereld waar Oswald, maar ook the Mad Doctor, zich bevinden. Met zijn kwast al in de aanslag is het tijd om de wereld weer terug in zijn oude staat te krijgen.

Wel of géén Move? Aan jou de keuze

Hoewel veel van de gameplay overwegend hetzelfde zal zijn als eerder, is het grootste verschil dat Oswald the Rabbit nu een tweede personage zal zijn tijdens de game. Dat is mogelijk als CPU of, wanneer je een controller aansluit, als coöp partner. Dit maakt het spelen natuurlijk des te interessanter. Vooral omdat je twee speelmogelijkheden hebt. Je kunt kiezen uit een volledige PlayStation Move besturing, een controller of… zelfs een combinatie van beiden. Gewapend met mijn Move controller als kwast trotseerde ik samen met mijn coöp partner Oswald en zijn afstandsbediening de wijde wereld. Na een korte intro was het tijd voor het uitproberen van de besturing door middel van wat simpele platformgedeeltes. Voor zij die nog geen voorkennis hebben van de gameplay van Epic Mickey is de standaardbesturing het enige wat ze bekend voor komt. Wij ondervonden af en toe wat moeite bij het verder komen, juist omdat we vaak geen idee hadden wat er gaande was.

Toen het eenmaal duidelijk was waar we heen moesten en wat we moesten doen om daar te komen, begon het echte werk. Het samenwerken om verder te komen in de game was van groots belang. Oswald heeft specifieke vaardigheden die nodig zijn om verder te komen. Deze voert hij automatisch uit wanneer Oswald je bijstaat als CPU, maar als je met zijn tweeën speelt, duurt het aanzienlijk langer voordat je precies hebt uitgezocht wat er moet gebeuren. Dit bleek vooral in het begin een probleem, maar naarmate je begon te wennen aan alle mogelijkheden, werd dit al snel een stuk gemakkelijker en vorderde ik vlotter door de levels heen. Het enige wat we regelmatig misten tijdens de game was een minimap of een kompas, want tijdens het spelen in coöp kwam het regelmatig voor dat je elkaar kwijt raakte.

Lekker puzzelen!

Hoewel de game veelal verhaalgedreven is, heb je wel de mogelijkheid om heen en weer te reizen tussen gebieden in de Wasteland indien nodig. Je zult dan veel zijmissies tegenkomen en de interactie met NPC’s is vooral daarom erg belangrijk. Daarnaast zal de game ook over wat RPG-elementen beschikken, maar dit is te verwaarlozen in contrast met de overheersende twee genres: Avontuur met een tikkeltje actie en natuurlijk het platformen in combinatie met het puzzelelement. Deze game is qua besturing dusdanig open dat het veel oefening vergt om het goed onder de knie te krijgen met de Move controller. Vooral tijdens het platformen waar puzzelen aan te pas moet komen. De camera heeft af en toe een eigen willetje en dat werkt op zulke momenten goed tegen. Op het camerastandpunt na werkt de game in combinatie met de Move besturing als een zonnetje, dus als het slechts wat ‘oefening baart kunst’ betreft, hoor je ons niet klagen.

2D platformen in 3D!

Hoewel Epic Mickey 2 hoofdzakelijk in 3D wordt gespeeld, zul je ook regelmatig 2D tussenstukjes moeten spelen. Tijdens deze gedeeltes zijn je kwast en afstandsbediening van groot belang. Je kunt met de kwast van Mickey gedeeltes inkleuren die als brug dienen om verder te komen of een blokkade uit de weg ruimen met verfverdunner. Ook Oswald speelt hierin een grote rol. Zo kan hij bijvoorbeeld een lift weer werkende krijgen met zijn afstandsbediening of met zijn grote oren een stuk vliegen, terwijl Mickey aan zijn benen hangt, om grote afstanden te overbruggen. Tijdens deze 2D platformgedeeltes krijg je de mogelijkheid om collectables te verzamelen, maar deze liggen niet altijd op het directe pad. Hiervoor moet je inventief te werk gaan en naarmate de game vordert zullen deze collectables steeds moeilijker te verkrijgen, maar ook te vinden, zijn.

Voorlopige conclusie:

Epic Mickey 2: The Power of Two maakt een goede eerste indruk, maar er zijn wel degelijk dingen die wellicht wat beter uitgewerkt zouden mogen worden. Het gemis van een minimap en de soms wat ongemakkelijke uitleg laat te wensen over in dat opzicht. Als je alleen speelt zal Oswald veel uit zichzelf doen en maakt de uitleg niet uit, maar in geval van nood sta je vaak beteutert te kijken met de stekende vraag wat je nou ook weer moest doen. Afgezien daarvan is het enorm leuk dat er een coöp-functie toegevoegd is en vooral dat het zowel met de Move als met de normale controller gespeeld kan worden is goed – dan kun je zelf kiezen wat je het beste ligt. De sfeer is zoals bij elke Disney game erg vrolijk, maar toch met een duidelijke verhaallijn. Misschien wat overdreven op zijn tijd, maar dat geldt vaak als een geweldige ervaring voor de kids. Weggeblazen werden we niet, maar leuk om te doen is het zeker!