PS3 hacked

Gisteren is er sinds een jaar weer een doorbraak in de hacker-scene van de PlayStation 3. Een hackersgroep heeft de LV0 keys van de PlayStation 3 vrijgegeven. In gewone mensentaal betekent dit dat hackers weer op het PlayStation Network kunnen. Overigens misschien nog wel erger, hackers kunnen met de LV0 keys nieuwe illegale firmware versies maken en de PlayStation 3 laten denken dat het een normale update van Sony is. Hiermee wordt het dus zeer gemakkelijk om homebrews af te spelen op de PS3, maar ook kunnen (illegale) back-up games afgespeeld worden. Tevens zijn hacks voor online games hiermee ook binnen handbereik, wat niet leuk is voor de medespelers.

De laatste doorbraak in de hacker-scene van de PS3 was in 2011. Hackersgroepering fail0verflow publiceerde de metldr-rootkey die Sony gebruikte om PS3-software te voorzien van een digitale handtekening. Hier zat Sony echter snel bovenop en na de hack (die mogelijk was op firmware versie 3.55) kwam er een update uit. Deze update hutselde de hele structuur van het besturingssysteem van de PlayStation 3 door elkaar om een nieuwe hack te voorkomen.

Simpel gezegd stopte Sony alle gevoelige functies in de LV0, een afgeschermd gecodeerd deel van het besturingssysteem. Met de uitgelekte LV0 keys kunnen hackers alles doen op de PS3 wat ze maar willen en ookal komt Sony met een firmware update, het valt niet tegen te houden. Hoe het met de Playstation 3 Ultra Slim zit is nog niet helemaal duidelijk, maar zo als het er nu naar uit ziet kan deze nog gered worden.

Er is nog geen duidelijkheid wat dit doet voor de PS Vita, maar er is een mogelijkheid dat er via deze weg ook keys voor de PS Vita worden gevonden, maar dit moet nog blijken.

Het is dus nog maar een kwestie van tijd, dagen, misschien weken, voor illegale games hun weg opnieuw vinden naar de PlayStation 3. Hiermee wordt niet alleen de piraterij weer aangewakkerd, maar ook het aantal cheaters en hackers in online games.