Hands-on: F1 Race Stars – Codemasters levert sinds een jaar of twee ieder jaar een nieuw deel af in de F1 franchise en recent verscheen F1 2012, wat alweer de derde game was van de Codies met de F1 licentie. Hier gaan ze dan ook mee door, maar vrij verrassend kwam daar een klein half jaartje terug de aankondiging van een spin-off in de vorm van F1 Race Stars: de licentie van de Formule 1 gemixt met een cartooneske partyracer en wij konden ermee aan de slag.

Volledig over de top, maar toch herkenbaar

De previewversie die wij onder handen namen was relatief beperkt qua mogelijkheden. Zo waren alle modi die de game rijk is afgesloten en konden we enkel op een vijftal tracks aan de slag. Wel kregen we de beschikking over het volledige rijdersveld en daar komt de enige overeenkomst met het daadwerkelijke Formule 1 kijken. Doordat Codemasters de licentie in haar bezit heeft, zijn de auto’s en de coureurs herkenbaar. Uiteraard is het een nogal cartooneske game, waardoor de verhoudingen van de coureurs in vergelijking met de F1 wagens buiten proportie zijn, maar coureurs als Vettel, Webber, Hamilton en meer lijken in deze vorm goed op hun tegenhangers in de echte wereld.

Verder ogen de auto’s ook allemaal identiek en langs de tracks kwamen we zo hier en daar de nodige bekende reclameborden tegen die overal ter wereld op de circuits te vinden zijn. Dit is in feite de enige daadwerkelijke referentie met de Formule 1, plus de locaties van de circuits, maar dat is het dan wel. De game moet het absoluut niet van realisme hebben, want het is een party racer pur sang. Het draait om fun en dat compleet met circuits die alternatieve routes kennen, power-ups en meer van dat soort gekheid.

Dikke lol tijdens het racen

Na het kiezen van het team en de coureur belandden we al snel op het gekozen circuit en toen bleek dat ook de circuits weinig overeenkwamen met hun daadwerkelijke tegenhangers. Codemasters heeft de creativiteit de vrije loop laten gaan en dat levert behoorlijk gevarieerde tracks op, die je van bossen naar snelwegen brengen en van een stuk circuit naar hoog in de lucht. Toch zijn er in sommige circuits wel punten van herkenning. Zo bevat het circuit in Monaco de beroemde tunnel en haarspeldbocht. De rest is dan wel klinkklare onzin, maar dat maakt niet uit, want het gaat om de fun.

De funfactor is het belangrijkste in deze game, want terwijl je je best doet om als eerste te eindigen van het rijdersveld vol concurrentie, ben je ondertussen volop bezig om je plek veilig te stellen. Hier en daar kun je power-ups vinden en deze kun je inzetten om de andere coureurs een loer te draaien. Denk dan aan een rode bal afvuren waar de andere coureur in blijft hangen, waardoor hij aanzienlijk vertraagt. Of zet een safety car in, waarna iedereen rustiger moet rijden. Allemaal verschillende power-ups zorgen voor een leuke variatie in gameplay en dit gaat gegarandeerd met meer menselijke medespelers voor dikke lol zorgen.

Toch een beetje anders dan andere party racers

F1 Race Stars moet het vooral van zijn cartooneske uiterlijk hebben als het gaat om variatie binnen het genre. Het racen, waarbij power-ups ingezet worden om het je tegenstanders moeilijk te maken is niet echt heel bijzonder, want we zien dit erg vaak. Wel is er een onderscheidend aspect in de game ten opzichte van andere party racers en dat is dat driften niet mogelijk is, waardoor je dus soms moet remmen voor een bocht. Iets wat misschien wat vreemd klinkt, maar aan de andere kant best logisch is als je bedenkt dat het hier om de Formule 1 gaat. Hiermee probeert Codemasters een game die veel van andere soortgelijke games leent toch uniek te maken.

Voorlopige conclusie:

We hebben ongeveer anderhalf uur met de previewversie doorgebracht en dat beviel ons prima. De races zijn afwisselend, vermakelijk en vooral erg leuk. Dat de licentie van de Formule 1 met deze game gemoeid is maakt het tot op zekere hoogte een ‘bijzondere’ game; soortgelijke titels draaien immers veelal om de characters van een uitgever zelf (Nintendo, SEGA etc). De gameplay is verder niet heel diepgaand, maar gezien de wat jongere gamer de doelgroep is, lijkt het er op dat Codemasters met F1 Race Stars een prima game gaat afleveren waar ook wat oudere gamers een prima avond plezier uit kunnen halen. Verwacht volgende maand onze review.