Forum

Topic: Ftd weg!!!

Anoniem's avatar

Gebruikers van FTD mogen het usenetplatform niet meer gebruiken om elkaar te wijzen op illegaal geupload auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vandaag besloten na een bodemprocedure. Het usenetplatform had de zaak zelf aangespannen. FTD wilde van de rechter horen dat het rechtmatig bezig was, in tegenstelling tot wat piraterijbestrijder stichting Brein zegt. Het platform moet Brein een dwangsom van 15.000 euro per dag betalen als het doorgaat met verwijzen naar illegaal materiaal, met een maximum van 300.000 euro.

“FTD heeft gevorderd een verklaring voor recht dat – kort gezegd – downloaden voor eigen gebruik van muziek en films legaal is in Nederland. Een dergelijke verklaring is echter te algemeen”, luidt de toelichting van de rechtbank. Ook vindt zij niet dat Brein-directeur Tim Kuik te ver is gegaan in zijn uitspraken over FTD. “De rechtbank is van oordeel dat het Kuik, vrijstond de handelwijze van FTD aan de kaak te stellen en het standpunt van Brein daarover mede te delen. Van lichtvaardigheid is daarbij – gelet op eerdere rechterlijke uitspraken, waarnaar ook in het artikel wordt verwezen – geen sprake.”

De uitspraak is opvallend, omdat op FTD zelf geen bestanden te downloaden zijn. Het platform dient als een soort forum, waarop mensen elkaar kunnen wijzen op bestanden die elders te vinden zijn. FTD maakte dan ook al eerder bezwaar in een eerdere zaak tegen filmproducent Eyeworks (gesteund door Brein) over de film Komt Een Vrouw Bij De Dokter. In eerste instantie stelde de rechter het communiceren over de illegale vindplaats gelijk aan het feitelijke publiceren. In hoger beroep werd die uitspraak gedeeltelijk terug gedraaid. Wel zou FTD met zijn platform onrechtmatig handelen stimuleren.

Ook deze rechtbank vindt niet dat FTD zelf aan openbaarmaking doet, maar wel dat het platform een cruciale rol speelt bij het vinden van illegale bestanden. “Het is immers eenvoudig een spot in de FTD-applicatie te plaatsen waarmee toegang kan worden verkregen tot een entertainmentbestand. De spots zijn vervolgens – door de indeling in categorieën – makkelijk doorzoekbaar, waardoor het gewenste bestand snel te vinden is.” Volgens de rechtbank is het downloaden van auteursrechtelijk materiaal legaal, ook als de bron illegaal is. Maar FTD dient ook als platform voor uploaders, zo toonde Brein overtuigend genoeg aan.

Brein heeft de rechtbank er ook van weten te overtuigen dat illegaal uploaden schade toebrengt aan rechthebbenden. “Daarbij komt, hetgeen ook niet door FTD is weersproken, dat zij inkomsten uit advertenties op haar website behaalt. Brein heeft onder verwijzing naar een rapport van RBB Economics (productie 25 bij dupliek in conventie/repliek in reconventie) voorts voldoende onderbouwd dat inbreuk op auteursrechten schade voor de belanghebbenden oplevert. FTD heeft bij conclusie van dupliek in reconventie ook niet (meer) weersproken dat uploaden schade kan opleveren. Anders dan FTD is de rechtbank van oordeel dat die schade wel degelijk in verband staat met de handelwijze van FTD.”

FTD is teleurgesteld over het vonnis. “Wij waren oprecht van mening dat wat FTD deed, binnen de Nederlandse wet legaal was”, verklaart FTD-directeur Ronald Sievers. “Helaas beslist de rechtbank nu anders. We onderzoeken de mogelijkheden voor hoger beroep.”

bron: http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/44454817

Wat vinden jullie?

Ik vind dat die brein keer zijn bek moet gaan houden! Of die mensen zelf niet downloaden! Echt meest nutteloze waardeloze bedrijf!

Anoniem reageren

Je bent niet ingelogd op PSX-Sense, heb je wel een account? Dan kun je hier inloggen. Heb je geen account? Klik hier om te registreren of post anoniem hieronder.

20 reacties

 1. 1843 XP
  NL-3rR0r-NL's avatar

  Wel leuk dat je het zelf al in de prullenbak plaatst. xD

 2. 451 XP
  Florian's avatar

  Whahaha, Fail van Vincent xD

 3. 276 XP
  ClankStar's avatar

  Wel leuk dat je het zelf al in de prullenbak plaatst. xD

  Dat deedtie expres, FTD zit namelijk ook in de prullenbak binnenkort.

  *niet grappig*

 4. 571 XP
  r03n_d's avatar

  *niet grappig*

  Indeed.
  xD

 5. 3771 XP
  vinnie1234's avatar

  ahh man 😐 iemand die ff goed kan zetten xD moest in off topic xD

 6. 1843 XP
  NL-3rR0r-NL's avatar

  @ ur service lol 🙂

 7. 1268 XP
  luctheman's avatar

  Het zijn ook allemaal d66 en Groenlinks stemmers bij Brein. Het is altijd een kleine groep mensen die het verpesten voor een grote groep.

 8. 82 XP
  CrookedFing3rs's avatar

  Brein moeten ze een nekschot geven.

 9. 6 XP
  LoneRangerNLD's avatar

  ach wat heeft brein nu daadwerkelijk in het verleden kunnen doen behalve bangmakerij…. merendeel sluit de tent omdat ze bang worden want stel je voor dat brein wel gelijk krijgt (zie torrent sites) en tja wat zou jezelf doen?? maar als FTD stopt staat de ander weer op maar is wel jammer want ftd werkt wel super.

 10. 82 XP
  CrookedFing3rs's avatar

  Is ook weer zo. Er word er 1 neergehaald en er staan er 10 op.
  Dat kunnen zo ook nooit tegen gaan. Ze kunnen alleen de grote jongens het moeilijk maken. Maar goed, TPB doet het ook nog na alle lawsuits.:pirate:

 11. 3771 XP
  vinnie1234's avatar

  Maar ftd was zo ideaal 😛
  Die moet blijven bestaan :(!

 12. 2623 XP
  nis-gens's avatar

  Zoals velen wellicht via de media hebben vernomen, heeft de rechter uitspraak gedaan in de bodemprocedure die FTD tegen stichting BREIN had aanspannen. De rechter geeft FTD gelijk op veel punten waarvan de belangrijkste is dat downloaden mag in Nederland. Ook het aanbieden van een ‘tvgids voor usenet’ mag van de rechter. Daarentegen vindt de rechtbank dat FTD toch onrechtmatig bezig is, doordat zij een rol speelt in het makkelijker vindbaar maken van bestanden op usenet, wat het uploaden zou stimuleren. En dat mag niet van de Nederlandse wet.

  Enigszins bijgekomen van de teleurstelling over deze uitspraak heeft FTD dit weekend gebruikt om alle mogelijkheden en strategieen te bedenken welke zouden kunnen helpen in het voortbestaan van FTD. Vanochtend nog zijn we druk in de weer geweest en hebben verschillende mensen met specialistische vakgebieden gesproken. Inmiddels is de balans opgemaakt.

  Helaas zien we geen andere mogelijkheden meer om FTD te behouden en leggen ons neer bij het vonnis. Het vonnis stelt dat we binnen een maand op zwart moeten, ongeacht een eventueel hoger beroep. Hiermee is de basis van het behoud van FTD onderuit gehaald, aangezien we zelfs bij een eventuele winst in hoger beroep (wat ruim een jaar kan duren) de FTD community uit elkaar gevallen zou zijn. Opties voor hosting in het buitenland vervallen ook, aangezien het vonnis specifiek op FTD van toepassing is, onafhankelijk van waar FTD gehost wordt.

  FTD zal beschikbaar blijven tot 1 maart, waarna haar deuren voorgoed gesloten zullen worden.

  Klik voor meer informatie

  FTD & Mods

  5fucking tekens

 13. 3771 XP
  vinnie1234's avatar

  Iemand die weet waar die rechters wonen 😀

  Dood met me gasten :@ Dood met brein!

  Tering lijers zijn het!

 14. 571 XP
  r03n_d's avatar

  Kom, we maken gewoon een FTD²
  xD

 15. 393 XP
  RoBz-D's avatar

  Ze snappen echt niks he? Alsof dit helpt, een kwestie van tijd en er is weer een nieuwe!

 16. 393 XP
  RoBz-D's avatar

  Wie neemt een stichting, die zichzelf ‘Brein’, noemt nou serieus???

 17. 571 XP
  r03n_d's avatar

  Ze snappen echt niks he? Alsof dit helpt, een kwestie van tijd en er is weer een nieuwe!

  Spotnet it is

 18. 1402 XP
  Selec1's avatar

  Stelletje huilers. Je snapt zelf toch ook wel dat het allemaal illegaal is. Alsof jullie allemaal Linux distro’s aan het downloaden zijn met FTD. Ik vind het ook klote; ik haalde daar ook mijn films vandaan maar ik wist dat ik niet correct bezig was en dat dit kon gebeuren.

  En niet getreurd op het moment dat FTD offline gaat komen daar weer 5 alternatieven voor online.

  Het zijn ook allemaal d66 en Groenlinks stemmers bij Brein. Het is altijd een kleine groep mensen die het verpesten voor een grote groep.

  En deze reactie is helemaal triest. Ik zit in de hoek van D66 en GroenLinks en ik ben helemaal niet blij met Brein. Beetje raar dat je meteen de politiek erbij wilt betrekken… :\

 19. 571 XP
  r03n_d's avatar

  Brein is 1 pvda-bolwerk toch? :p