Forum

Topic: MGS4 Big Biss Emblem Tutorial?

Anoniem's avatar

Heey allemaal,

Na heel veel proberen, opnieuw beginnen en maps uit mijn hoofd drillen is het me een tijdje geleden gelukt om de Big Boss titel binnen te slepen op Metal Gear Solid 4. Ik vroeg me af, zijn er mensen die dit ook willen maar die dit niet lukt? Als er een beetje animo voor is wil ik namelijk wel een tutorial schrijven.
Ziehier het embleem:

Groetjes x!

P.S. Oei, sorry, zie nu pas de spelfout in de enquete vraag :$ (typen met lange nagels is moeilijk xD)

Anoniem reageren

Je bent niet ingelogd op PSX-Sense, heb je wel een account? Dan kun je hier inloggen. Heb je geen account? Klik hier om te registreren of post anoniem hieronder.

2 reacties

 1. 501 XP
  nWo_VuistInSter's avatar

  Tutorial voor het behalen van de Big Boss Emblem in Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots.

  Door nWo_VuistInSter, a.k.a. Nadja de Bruin
  Inleiding:

  Het Embleem

  Dus jij bent geïnteresseerd in het behalen van de hoogste rang in de game Metal Gear Solid 4? De Big Boss rang is de hoogste rang die te verkrijgen is in het spel, en vergt een enorme encyclopedische kennis van de game, veel geduld, en een aantal foefjes. Je zult het behalen van deze rang natuurlijk voornamelijk op eigen kracht moeten doen, maar hopelijk helpt deze tutorial je een eindje op weg. Allereerst, wat houdt het in om de rang van Big Boss the behalen, en wat krijg je voor deze indrukwekkende prestatie? Het behalen van deze rang zal je skills danig op de proef stellen, aangezien je aan een groot aantal eisen zult moeten voldoen. Het Embleem Big Boss haal je als je aan de volgende eisen voldoet:

  – Voltooi de game binnen 5 uur
  – Gebruik géén continues
  – Gebruik géén Health Items (Rations, Noodles, Regain)
  – Je mag géén Alerts hebben
  – Je mag géén kills maken
  – Het gebruik van special items (Stealth/Bandana) is niet toegestaan
  – Voltooi de game op The Boss Extreme mode

  Is de moed je bij het zien van deze eisen in de schoenen gezakt? Geen nood! Heb vertrouwen en dan zal het je lukken. Hier volgen een paar tips en trics die je in gedachten moet houden alvórens met je game te beginnen. Bereid je voor op de ultieme test van jouw MGS vaardigheden! Als het je lukt om de game uit te spelen op de rang van Big Boss zul je beloond worden met de Patriot, een wapen met een oneindige hoeveelheid kogels en waarmee je niet hoeft te herladen, en Big Boss Face Camo, een gezichts camouflage die precies lijkt op het gezicht van de in staat van ontbinding verkerende Big Boss, en waarmee je een ieder die je aankijkt de stuipen op het lijf jaagt. Behalve de Bosses natuurlijk.

  Voorbereidingen

  Je moet met een aantal dingen rekening houden voor je met het spel begint. Het is handig als je de game niet alleen op Liquid Easy hebt voltooid, aangezien de kloof die er dan valt tussen de verschillende moeilijkheidsgraden te groot is. Je moet de game echt wel op Solid Normal hebben uitgespeeld voor je The Boss Extreme aankunt. Wat is het verschil met de verschillende moeilijkheidsgraden? De vijanden worden slimmer, véél slimmer, en ze zijn veel moeilijker neer te krijgen dan op makkelijkere niveau’s. Daarnaast zijn al hun zintuigen enorm verscherpt; ze zien je sneller, horen je sneller en ze ruiken je zelfs sneller. Je zult je aan moeten passen aan deze nieuwe super-vijanden. Waar je eerst moeiteloos langs een vijand kon kruipen, zul je je nu langzaam als een rups over de grond moeten voortbewegen, en tot het uiterste gebruik maken van je OctoCamo. Rende je voorheen door een gang, zonder dat de vijandelijke soldaten in de kamer ernaast je hoorden? Dat zal je op The Boss Extreme niet lukken. Daarnaast zijn je vijanden ook met meer, veel meer. Waar je voorheen slechts een enkele bewaker diende uit te schakelen, liggen er nu misschien wel drie op de loer.
  Waar je vijanden een stuk sterker zijn geworden, is Snake een stuk zwakker. Probeer elk vuurgevecht te vermijden! Vuurgevechten zullen niet vaak voorkomen, aangezien je ongezien moet blijven om met 0 Alerts te eindigen, maar op sommige plekken, zoals Advent Palace, kun je niet onder een vuurgevecht uit en zullen je vaardigheden uiterst op de proef gesteld worden. Een enkele kogel is nu al genoeg om 1/5 van Snake’s levensbalk te doen verdwijnen, en soms kun je zelfs de helft van je gezondheid verliezen dankzij een welgemikt vijandelijk schot, zoals gedurende de motor achtervolging in Act 3.
  Ook is het belangrijk te onthouden dan Snake’s verdovingspijltjes een stuk minder lang werken. Wanneer je van Solid Normal af komt, en denkt ongehinderd langs een vijand te kunnen lopen na hem verdoofd te hebben, kan nog wel eens van een koude kermis thuis komen als die bewaker plots erg vroeg weer wakker wordt.

  Voor je begint, moet je deze voorbereidingen absoluut getroffen hebben, anders wordt het behalen van de rang extreem moeilijk!

  Zorg ervoor dat je de Solar Gun hebt! Dit is het aller belangrijkste! Zonder de solar gun kun je het behalen van de Big Boss rang wel op je buik schrijven. Voor wie er niet bekend is met dit pistool: het is een bizar stukje techniek dat op zonlicht werkt, in plaats van kogels te gebruiken. Herladen doe je door rondje ingedrukt te houden in de zonnige buitenlucht. Het pistool zal het zonlicht absorberen, waarna je het op je vijanden af kunt vuren. Ook na de voltooiing van een Hoofdstuk zal je Solar Gun weer volledig gevuld zijn. Dit houdt in dat de hoeveelheid ammo voor dit wapen praktisch ongelimiteerd is. Je kunt de Solar Gun behalen door alle Beasts met non-lethal force te verslaan. Dit geldt alleen voor de Beasts, niet de Beauties. Ook alle Frogs in Advent Palace moeten op deze manier verslagen worden. Als je dit hebt gedaan, volgt er na het gevecht een gelegenheid waarbij je een klein actie-figuurtje van de zojuist verslagen Boss op kunt pakken. Bij de Frogs kun je dit doen in de parkeergarage, en bij de Beast figuurtjes moet je het poppetje opsporen in de ruimte van het gevecht nadat je gevecht met de Beauty vorm begint, maar vóórdat deze eindigt! Als je je Solid Eye gebruikt heb je ze zo gevonden. Belangrijk bij het gebruiken van de Solar Gun is te weten dat je je schoten op kunt laden. Wil je een vijand in één keer uitschakelen? Laad je schot dan op. De Solar Gun doet non-lethal damage, en is dus ideaal voor het verslaan van Beauties! Tip: Laad je schot op, richt op de Beauty, wacht tot ze je twee keer ontweken heeft zonder dat je geschoten hebt en schiet dan. Op deze manier kun je snel en non-lethal korte metten maken met hen. Pas wel op met het gebruik van de Solar Gun tegen gewone vijanden, die je kunnen signaleren. Negen van de tien keer zien ze de grote zonneflits die uit je pistool komt, iets dat resulteert in een Alert. Probeer voor hen zoveel mogelijk je gewone verdovingspistool te gebruiken.

  Drebin verkoopt op The Boss Extreme géén non-lethal ammo! Dit is echt énorm vervelend. Je moet dus zorgen dat je genoeg Ammo hebt aan het begin van je game, iets waar ik heel erg de fout mee ben ingegaan, aangezien ik dit niet wist. Verdovingspijltjes zijn heel moeilijk te krijgen, dus zorg ervoor dat je in je vorige spel 50 pijltjes voor je Mk.2 Pistool hebt. Die 50 pijltjes worden overgeheveld naar je nieuwe game. Je mag in The Boss Extreme maar 50 pijltjes bij je dragen, en je bent dus zo door je ammo heen. Zorg er dus voor dat elk schot telt, en schakel alleen een vijand uit als het absoluut nodig is! Ik heb zelf meermalen zonder ammo gezeten, en dat is echt een BITCH! Om deze reden adviseer ik je ook om het maximum aantal (50) emotion bullets te kopen voor je Mk.2, als nood vervanger voor het geval je gewone verdovingspijltjes op raken, en geloof me, dat gaat gebeuren. Koop ook 10 stun, smoke en chaff grenades en S.G. Mijnen. Op The Boss Extreme is het maximum granaten dat je van elk mag hebben 10, zorg dat je ze hebt want je gaat ze zéker nodig hebben! Koop ook zoveel mogelijk emotion smoke grenades. Gebruik Chaff om langs de Dwarf Gekko in Shadow Moses te komen, iets dat zonder Chaff heel erg lastig gaat worden. De S.G. Mijnen zullen je bij vele gevechten, zoals in Advent Palace en het gevecht vóór Laughing Octopus tegen de Frogs zeer van pas komen. Ook een handige tip: emotion bullets werken op Frogs gewoon als verdovingspijltjes, dus gebruik op hen emotion bullets in plaats van je kostbare gewone verdovingspijltjes op hen te verspillen.

  -Zorg ervoor dat je alle non-lethal wapens bezit. Zo kan de Mosin Nagant enorm van pas komen! (Pas op, dit wapen is niet gedempt en geeft een enorme knal die van heinde en ver te horen is!)

  Enkele hints en tips

  * Het is belangrijk te weten dat om het Embleem te halen, elke seconde telt. Je moet de game immers binnen 5 uur voltooien. En ook werkelijk álles telt mee: de tijd dat je in het start scherm de menu’s doorloopt, codec conversaties, cut-scenes, het installeren van een nieuw chapter en zelfs de aftiteling! Probeer de tijd die je hiermee verliest zoveel mogelijk te beperken. Zorg bijvoorbeeld dat je goed bekend bent met het start menu, en dat je niet als een noob zit te zoeken en zo je kostbare tijd verdoet. Druk alle codec-conversaties en cut-scenes zo snel mogelijk weg! Voordat de game een nieuw chapter gaat installeren, vraagt het of het op moet slaan. Kies hiervoor, installeer de game, sluit af en laad het spel weer. Hierdoor verlies je niet steeds 5 minueten aan het installeren van de game, iets dat gewoon zonde is.

  * Probeer de Acts zo snel mogelijk door te spelen, en mik op een tijd van minder dan 1 uur per Act. Sommige Acts zijn wat langer dan anderen, zo zijn Act 1 en 2 het langst, 3 en 4 gemiddeld en is Act 5 relatief kort. Ik zat met Act 1 en 2 iets over een uur, probeer dat verschil in te halen in de kortere Acts! En onthoudt, de aftiteling kun je niet wegdrukken, en die neemt zeker een kwartier in beslag, dus zorg dat je die extra tijd mee calculeert.

  * Probeer de game een flink aantal keer gespeeld te hebben, zodat je weet welke routes het kortst en meest efficiënt zijn, en dat je ongeveer weet waar en wanneer er vijanden zullen verschijnen.

  * De Rail Gun en de Solar Gun zijn je beste vriend voor het verslaan van de Bosses. Gebruik de Rail Gun tegen de Beast forms, aangezien de Beauties daarna tevoorschijn komen telt dit niet als een kill! Gebruik de fully charged schoten van de Solar Gun om de Beauties uit te schakelen. Vooral op Vamp is de Solar Gun erg effectief (ik weet precies niet waarom, misschien omdat hij een vampier moet voorstellen…), dus gebruik de Solar Gun tegen hem in plaats van de Mk.2.

  * Gebruik de Solar Gun niet als vijanden met hun gezicht naar je toe staan, ze zullen je gegarandeerd zien. Probeer het gebruik van de Solar Gun bij gewone vijanden zoveel mogelijk te beperken, ik ben een groot aantal keer gezien door andere vijanden in de buurt of doordat degene op wie ik geschoten had zich net omdraaide. Gebruik zoveel mogelijk de Mk.2. Het voordeel van de Solar Gun is wel dat vijanden goodies laten vallen als ze erdoor geraakt worden, misschien wel die felbegeerde tranq. rounds!

  * Ammo voor de Mk.2 is uiterst zeldzaam! Probeer het op te sparen. Gebruik in geval van nood emotion bullets (al hoewel die een stuk minder prettig zijn omdat vijanden er helemaal door gaan trippen, iets dat vaak tot “caution” leidt. Gebruik bij voorkeur de “Cry” emotion Bullets) en onthoud: probeer zoveel mogelijk vijanden met rust te laten en langs ze te sneaken, dit is in veel gevallen sneller en minder risicovol. In The Boss Extreme zal een ontwaakte vijand de status “Caution” veroorzaken, waardoor de beveiliging een stuk strakker wordt. Kies je ervoor je vijanden wél uit te schakelen, doe dit dan snel en efectief.

  * Probeer je Camo Index altijd zo hoog mogelijk te hebben.

  * Voorwaarts kruipen gaat soms tergend langzaam, maar als je gehurkt rond rent is de kans dat je gezien wordt erg groot. Probeer in plaats daarvan te rollen: sneller dan kruipen en veel meer stealthy dan hurken. Ga met Snake’s zijkant in de richting liggen waar je heen wilt en houdt L1 en X ingedrukt, en duw de linker joystick in de richting naar keuze.

  * Je mag geen health items gebruiken. Wat te doen als je echt health nodig hebt? Luister naar “Sailor” of “Rock me Baby” op je ipod om je gezondheid te herstellen. Dit is de eerlijke manier. Mocht je echt in het nauw zitten is er nog een truc, die eigenlijk een beetje smerig is, echter ik heb hem wel een keer of 5 moeten gebruiken. Sla de game op, sluit het spel af, zet de datum van je PS3 een maand vooruit en start het spel weer op. Snake’s gezondheid is volledig aangevuld.

  * De status “Caution” telt niet als “Alert”.

  * Vijanden zijn maar kort bewusteloos. Ze liggen niet meer een half uur te ronken zoals op makkelijkere niveau’s. Hanteer de volgende vuistregel: elke Z of ster boven het hoofd van een gevelde vijand is ongeveer een minuut. Onthoudt: als de vijand wakker wordt zal de status van alle vijanden op “Caution” gaan.

  * Sla op wanneer het kan, het liefst elke keer dat je een nieuwe area in komt. Maak ook meerdere save games aan (voor het geval je ongemerkt een kill maakt, je zult dan een klein stukje opnieuw moeten doen maar dat is beter dan dat heel je game naar de maan is). Je zult het heel, héél vaak opnieuw moeten proberen.

  * Als je wilt checken hoe lang je over je game hebt gedaan tot nu toe, of als je niet zeker weet of je per ongeluk een PMC of Frog hebt gedood, ga dan naar de optie “Mission Briefing” in het hoofdmenu, speel een filmpje af en in de gele balk onderin het scherm zullen je stats voorbij komen.

  * Onthoud ook dat je auto-aim aan en uit kunt zetten. Ik speel eigenlijk altijd zonder, maar in de Motor achtervolging is het een echte life saver, die missie is anders bijna niet te doen. Staat auto-aim aan, dan staan de woorden “Auto-Aim” in een oranje balkje boven in je beeldscherm.

  * Het hangt ervan af waar je een vijand raakt met je verdovingspijltje. Schiet je hem in zijn hoofd of nek, dan zal hij vrijwel onmiddellijk in katzwijm vallen. Raak je hem in zijn torso, dan duurt het ietsje langer. Raak je hem in zijn voet of hand, pak dan je krantje er maar even bij, want dan gaat het nog wel even duren voordat hij bewusteloos raakt. Probeer vijanden altijd zo snel mogelijk uit te schakelen. Mik dus zoveel mogelijk op het hoofd. Dit is echter niet verstandig als er twee of meer vijanden bij elkaar in de buurt staan. Raak je de eerste in zijn hoofd, dan zal hij onmiddellijk ineen storten, iets dat de aandacht zal trekken van de anderen. Die zullen vervolgens op hem aflopen en hem proberen te wekken: jij moet dan op een piepklein hoofdje van een bewegend doelwit moeten schieten (vaak in de stress, OMG snel, snel!), iets dat vaak niet goed afloopt, met alle gevolgen van dien. De bewusteloze vijand zal gewekt worden, waardoor jij dus weer van voor af aan kunt beginnen, minus 1 verdovingspijltje en plus een “Caution” status. In het geval dat er meerdere vijanden bij elkaar in de buurt staan, raak ze allemaal 1 keertje in de torso met een pijltje, doe dit snel achter elkaar. Ze zullen zich even verwonderd afvragen wat ze gevoeld hebben, maar na een seconde of 10 zullen ze snel achter elkaar in slaap vallen. Waarna jij er snel langs kunt glippen. Probeer ook altijd raak te schieten, want vijanden horen je gemiste pijltjes op de muur af ketsen, iets dat leidt tot een “Caution” status, of erger, “Alert”.

  Dit zijn zo ongeveer alle tips die ik je kan geven. Nu volgt er een stappenplan waarmee je je, als het goed is, een weg door de levels moet kunnen banen. Houd je hier niet te star aan vast. Soms werkt een andere manier of route beter voor jou.

  De Acts

  Er zijn 5 Acts in Metal Gear Solid 4, en voor elke Act is er een apart hoofdstuk in deze tutorial met een gedetailleerde walkthrough. Hier volgt een opsomming van de Acts, met een paar algehele tips. Voor een diepgaandere walkthrough moet je verderop in de tutorial zijn.

  Act 1: Liquid Sun: Deze Act speelt zich af in het dorre Midden-Oosten, waar de zon op je schedel brandt. In dit felle zonlicht is Snake natuurlijk goed te zien, dus probeer in de schaduwrijke delen van de levels te blijven. Dit levert een hogere Camo Index op, en minder stress voor Snake, zodat je Psyche Gauge niet zo snel leeg loopt, iets dat prettig is als je met een vaste hand wilt mikken. Als je de aandacht trekt van een vijand, probeer dan zo snel en stealthy mogelijk weg te komen, anders zul je zeker gezien worden. Gebruik voor Advent Palace in het Frog gevecht de Solar gun: je hoeft slechts één keer op een frog te schieten om ze uit te schakelen, en je hoeft hiervoor de gun niet volledig op te laden.

  Act 2: Solid Sun: Probeer in het begin de gevangen genomen rebellen te bevrijden. Ze zullen de nodige afleiding voor je verzorgen. Ze haten je alleen nog wel, dus probeer het militia uniform in het schuurtje aan je rechterhand (gezien vanaf de rots waarop je begint) te bemachtigen. De rebellen zullen je dan als een van hen zien. Ik gebruik deze strategie zelf echter niet graag, genoeg PMC’s uitschakelen werkt ook. Je kunt ook snel proberen wat rebellen je health items te schenken, je zult ze toch niet gebruiken. Het is erg handig de rebellen als je vrienden te hebben. Bij het gevecht met Lauching Octopus kun je het best onder het bed gaan liggen in de kamer waar je begint na snel wat S.G. Mijnen in de looppaden van de Frogs neergelegd te hebben. Van hieruit heb je ook zicht op de Frogs die door de gang lopen. Ze zullen je er niet komen zoeken.

  Act 3: Third Sun: Volg simpelweg de verzetsstrijder zonder gezien te worden. Iets heel handigs dat ik heb ontdekt: gebruik de Face Camo van bijvoorbeeld Campbell e.a. (Raiden, Beauties, Otacon) in combinatie met de regenjas, en je kunt gewoon langs alle PMC’s lopen, zonder dat ze alarm slaan! Je kunt het natuurlijk ook op de gewone manier proberen, als je van een uitdaging houdt. Op de motor, in de achtervolgingsscene is het belangrijk te onthouden dat je je kunt verstoppen achter Big Mamma, waardoor je veel minder vaak geraakt wordt. Probeer dit zoveel mogelijk te doen, want je zult genoeg damage pakken. Smoke en Stun Grenades zijn je vriend in dit stuk. Kijk wel uit dat je jezelf niet stunned doordat de motor je gegooide stun grenade inhaalt (ik spreek uit ervaring -_-)

  Act 4: Twin Suns: Chaffs zijn je vriend in dit hoofdstuk: je kunt er de Dwarf Gecko mee uitschakelen. Ook de Rail Gun komt van pas om eenzame (!!!) Gecko mee uit te schakelen (probeer dit absoluut niet als er meerdere vijanden in de ruimte zijn). Fully charge de Rail Gun en knal de Gecko in één klap neer.

  Act 5: Old Sun: Op de boot is er een geheime ondergrondse gang. Ook kun je via een ladder omhoog klimmen en over de buizen van het ventilatie systeem kruipen. Probeer niet gewoon door het gangpad te gaan, want dan ga je het zeker niet halen.

  Later volgt de volledige walkthrough voor de game. Veel succes, en als het niet de eerste keer lukt, niet de moed opgeven, sommige stukjes zul je héél vaak opnieuw moeten doen. Hopelijk kom je dankzij deze tutorial niet voor verassingen te staan, zoals zonder ammo komen te zitten. Mocht iets echt niet lukken, neem dan contact met me op: PSN: nWo_VuistInSter, email: [email][email protected][/email].

 2. 501 XP
  nWo_VuistInSter's avatar

  Er waren mensen die in de enquete aan hebben gegeven geïnteresseerd te zijn in de walkthrough. Is dit nog steeds het geval? Laat even een reactie achter op dit topic, dan weet ik dat ik die walkthrough niet voor saus zit te schrijven 😉