Forum

Topic: Externe ssd ps5

Anoniem's avatar

Goedenavond, mensen hier al ervaring met het aansluiten van een externe ssd op de ps5 om ps4 games op te slaan en direct vanaf te spelen? Maakt de snelheid van zon schijf uberhaubt verschil? Of kan ik gewoon alleen naar grootte kijken in olaats van snelheid. Mensen nog tips?

Anoniem reageren

Je bent niet ingelogd op PSX-Sense, heb je wel een account? Dan kun je hier inloggen. Heb je geen account? Klik hier om te registreren of post anoniem hieronder.

10 reacties

 1. 851 XP
  Morticuz's avatar

  PS5 spellen kun je niet spelen vanaf een externe HDD, PS4 spellen wel. Snelheid maakt voor het spelen dus niet veel uit. Eventueel wel om het van de HDD over te schijven naar externe en visa versa.

 2. 45 XP
  Titatoonuh's avatar

  @Morticuz: nee dit is mij bekend het is dan ook puur voor ps4 games. Maar lees inderdaad tegenstrijdige berichten over het type ssd dat je gebruikt dat dan wel of niet voordeel zou opleveren met bijvoorbeeld laadtijden van de spellen. Maar gezien de spellen niet hierop gemaakt zijn heb ik ook niet het idee dat dat echt verschil maakt als je een snellere ssd er aan hangt. Vandaar misschien dat iemand hier er ervaring mee heeft?

 3. Anoniem -
  Anoniem-7613's avatar

  ik heb een 5TB ssd gekocht voor ps4 games.. kan niet wachten tot ik de ps5 storage kan vergroten

 4. Redacteur - 59 XP
  Magnolia's avatar

  Van wat ik meen te herinneren van o.a. beelden van Digital Foundry is het verschil tussen een externe HDD en externe SSD op de PlayStation 5 echt marginaal, ik zou dus je centen lekker steken in een grote schijf in plaats van een snelle schijf.

 5. Anoniem -
  Anoniem-4558's avatar

  Ik zou ook gaan voor schijfruimte momenteel. Wat ik zelf doe is PS4 games extern installeren en wanneer ik een PS4 game daadwerkelijk ga spelen de komende dagen, dan transfer ik de game naar de interne SSD voor snellere laadtijden.

 6. Anoniem -
  Anoniem-3170's avatar

  @Magnolia: Dat klopt niet wat je hier zegt. Er is weldegelijk een verschil tussen een externe HDD en SSD, alleen zijn de verschillen vergelijkbaar met een interne HDD en interne SSD in een PS4. PS4 games die in BC mode draaien op de PS5 laden ongeveer even snel op zowel de interne als een externe SSD, vergelijkbaar met een PS4 met interne SSD.

  Haalt je het maximale uit de SSD? Absoluut niet, maar laadtijden zijn over het algemeen 25-50% sneller. Voor 86 euro koop je al een Samsung 870 QVO 1TB, en sluit je zo aan met een case of adapter van een tientje.

 7. Redacteur - 59 XP
  Magnolia's avatar

  @Anoniem-3170: Zeg ook nergens dat er helemaal geen verschil is ;), maar van de testresultaten die ik heb gezien gaat het meestal om een paar tellen verschil en in enkele gevallen wat meer.

  Het is (naar mijn mening) het dan ook niet waard om (relatief) veel te betalen voor slechts een TB aan opslag die zo weer vol zit en waar je niet het meeste uithaalt. Voor een paar euro meer heb je een 4TB HDD die je helemaal vol kunt slingeren (en eventueel games naar de interne SSD kunt verplaatsen zoals hierboven is aangegeven).

  Het is een afweging die men uiteindelijk zelf moet maken, maar mijn voorkeur gaat toch naar het laatste ;).

 8. Anoniem -
  Anoniem-7351's avatar

  @Magnolia: Je moet het in percentages bekijken, niet in seconden, je kan nu eenmaal geen minuut afschaven van een initiële laadtijd van 15 seconden. Maar ik vind niet dat je dit kan omschrijven als een paar tellen: https://youtu.be/E07IM_bArGQ

  Omdat de snellere USB bus in de PS5 hier niet als bottleneck optreedt, presteren een interne SSD in de PS4, een externe SSD aan een PS5 én de interne SSD in de PS5 zo goed als gelijk wat betreft PS4 games, enkele uitzonderingen daar gelaten. De video is daarom een uitstekend voorbeeld om het verschil tussen een externe HDD en SSD aan een PS5 aan te tonen.

  Of het de moeite waard is moet iedereen uiteraard zelf weten. De video van Digital Foundry somt de voordelen prima op. Prijs is absoluut een nadeel, maar inmiddels niet meer zo’n groot nadeel als een paar jaar geleden. Heen en weer schrijven naar een HDD zou ook mijn voorkeur zijn geweest, maar het feit dat je geen PS5 games heen en weer kan schrijven (om PS5 games tijdelijk te archiveren) gooit roet in het eten. Er is al zo weinig opslagruimte, er is op korte termijn haast geen ruimte over op je interne SSD, en zal je PS5 games eerder moeten verwijderen dan je zou willen. Met een externe SSD los je dat een klein beetje op, gezien al je PS4 games nooit naar de interne SSD worden geschreven en daarmee hou je meer ruimte over voor je PS5 games.

 9. Redacteur - 59 XP
  Magnolia's avatar

  @Anoniem-7351: Inderdaad, je hebt helemaal gelijk. Ik zat teveel met mijn gedachten bij die megaslome interne bus van de PS4. Dat is natuurlijk bij de PS5 helemaal niet het geval. Dank voor de opheldering, heb ik ook weer wat geleerd :)!

  De ruimte die je krijgt op een stock PS5 is inderdaad heel (veels te) weinig, maar dat is helaas de prijs die je betaalt voor custom hardware die moet draaien naar een bepaalde standaard. Ik hoop dat een externe schijf als cold storage gebruiken later wel mogelijk is, zou toch weer wat hoofdpijn schelen. Ben uiteindelijk vooral benieuwd naar de kosten van een interne uitbreiding, aangezien Sony (nog) geen schijven heeft goedgekeurd.

 10. Anoniem -
  Anoniem-6840's avatar

  @Magnolia: Het hangt denk ik een beetje af hoe Sony die uitbreidbare SSD gaat laten werken. Er zijn twee opties, of hij werkt exact gelijk als SSD op het moederbord en kan je direct vanaf deze SSD PS5 games spelen, wat de dure optie zal zijn.

  Of de SSD mag wat universeler zijn en de hoge snelheid wordt uitsluitend gebruikt om razendsnel gedeeltes van games van en naar de ‘stock’ SSD te schrijven. Dan speel je de games altijd van de stock SSD, maar omdat ruwe data extreem snel heen en weer kan worden geschreven, zal je daar in de praktijk weinig van merken. Dat is de ‘goedkopere’ optie. Dan moet je voorlopig denken aan zo’n 200-250 euro per TB.