Forum

Topic: Ps5 audio delay

Anoniem's avatar

Hey iedereen. Vanwege het ontbreken van optical out op ps5 moet het geluid nu via hdmi eerst naar de tv en vanuit daar naar mijn home theatre set. Dit levert me een audio delay op wat irritant is. Alleen als het op dolby staat ingesteld gebeurt dit maar als ik pcm kies heb ik geen surround. Iemand anders dit probleem en een oplossing of workaround gevonden?

Anoniem reageren

Je bent niet ingelogd op PSX-Sense, heb je wel een account? Dan kun je hier inloggen. Heb je geen account? Klik hier om te registreren of post anoniem hieronder.

23 reacties

 1. Anoniem -
  Anoniem-5528's avatar

  Ik heb exact hetzelfde probleem. Je kan inderdaad tijdelijk het geluid op PCM zetten. Ik gebruik nu de Pulse 3D headset.

 2. 480 XP
  Qurx28's avatar

  Zou je het niet normaal gesproken je playstation aan je home theatre aansluiten (met hdmi) en deze dan vervolgens weer naar de tv?

 3. Anoniem -
  Anoniem-8141's avatar

  Als het mogelijk is moet je op je tv of homecinema set instellen (alleen doorvoeren). Nu wil je tv en ook je homecinema set het geluid mooier maken waardoor je vertraging krijgt. Als een van je apparaten pure direct ondersteuning heeft? moet je die aan zetten.

  @Qurx28: Een Receiver heeft hdmi, een homecinema of soundbar niet altijd. Ook speelt mee hdmi 2.1 als je op 4k 120fps wil gamen.

 4. 480 XP
  Qurx28's avatar

  @Anoniem-8141: Aaah ja, ik ging er wel van uit dat er een receiver bij zou zitten, maar dat hoeft natuurlijk niet. En met de hdmi 2.1 heb je ook een punt.

 5. 45 XP
  Titatoonuh's avatar

  @Qurx28: ja dit heb ik dus geprobeerd en inderdaad heb je gelijk maar mijn home cinema set stuurt geen 4k beeld door. Dus dan word het kiezen en kies ik toch maar voor beter beeld..

 6. 45 XP
  Titatoonuh's avatar

  @Anoniem-8141: ik geloof niet dat ik die optie heb helaas, kan het in ieder geval niet vinden..

 7. Anoniem -
  Anoniem-669's avatar

  @Titatoonuh: Als je een Denon receiver hebt, heb je 100% zeker (pure direct).

 8. 6741 XP
  7th-son's avatar

  @Titatoonuh:
  @Anoniem-669: dat klopt, maar als het geluid eerst naar je tv gaat en dan naar je versterker/,receiver, dan komt de vertraging vanuit de tv.
  Ik durf te wedden dat als hij de ps5 aansluit op z’n versterker en dan naar z’n tv met hdmi (en dan dus geen 4k gebruikt vanwege z’n versterker), dat hij die delay niet heeft.

  @Anoniem-8141: receivers hebben ook niet altijd een HDMI hoor..

 9. Anoniem -
  Anoniem-3695's avatar

  @7th-son: Als je een PS5 hebt wil je ook gebruik kunnen maken van 4K en HDR en wellicht HDMI 2.1 dat gaat verloren met de meeste receivers. Vooral HDMI 2.1 is een probleem, ook al zit deze op de receiver, deze werkt niet naar behoren. Als je ARC of eARC op je tv hebt zitten heb je er ook opties op om deze aan te passen, zodat de audio wel gelijk loopt. Ik heb het ook via ARC lopen op de LGCX en na wat aanpassen van opties daarvoor op de tv loopt het nu prima.

 10. 6741 XP
  7th-son's avatar

  @Anoniem-3695: het was ook bedoelt om te testen, om zo te kijken of die delay van topic starter bij de tv of receiver vandaan komt.

  Dat stukje info van de lg cx arc mogelijkheden waardeer ik enorm, ik zit zelf ook te kijken naar een cx namelijk!

 11. Anoniem -
  Anoniem-7783's avatar

  @Anoniem-3695: Op dit moment heeft niet 1 receiver met hdmi 2.1 een 100% goede ondersteuning, dit omdat ze allemaal de zelfde chip van Panasonic(?) hebben. Deze chip heeft een aantal problemen.

  @7th-son: Ik heb zelf een 2016 oled tv. Ik wil ook nog een nieuwe oled tv maar dan de 48inc om twee 25inc monitors te vervangen. Groter wil ik niet omdat ik mijn oude 55inc €3000 oled tv niet wil vervangen. Maar ik vind de 48inc in vergelijking met de grotere broers véél te duur.

 12. Anoniem -
  Anoniem-1711's avatar

  @7th-son: Sound delay is een veel voorkomend iets als je ARC gebruikt. Dit komt doordat de tv de audio decodeert. Dit moet je dus via de receiver laten gaan of je moet via opties van je tv de tijd dat het duurt dat je reciever versnellen.

 13. 6741 XP
  7th-son's avatar

  @Anoniem-1711: het komt inderdaad door arc, omdat die het geluid alleen gecomprimeerd door stuur naar de receiver (of welk apparaat dan ook).

  Helaas als ik een ps5 heb, een tv met hdmi2.1 en een receiver met hdmi2.0b dan is er geen andere optie wat aansluiten betreft, te zijn ik niet wil profiteren van de hdmi2.1 opties..

 14. 45 XP
  Titatoonuh's avatar

  @7th-son: klopt inderdaad zo had ik hem eerst aangesloten direct op de reciever en vanuit daar naar de tv. Maximaal haalbare is dan voor mij helaas 1080p. Inmiddels een audio extractor aangesloten en dat werkt verbazend goed. Deze stuurt audio door via toslink naar de reciever en beeld direct naar de tv. Hoogst haalbare is dan op het moment volgens mij 4k 60hz. Mijn tv kan niet hoger dus geen probleem.

 15. 6741 XP
  7th-son's avatar

  @Titatoonuh: dat is voor mij ook geen optie. Waarschijnlijk mis ik dan HDR, en andere opties mbt hdmi2.1
  Ik neem aan dat het je HDMI signaal ook onderbreekt?

 16. 45 XP
  Titatoonuh's avatar

  @7th-son: wat bedoel je precies net onderbreken? volgens mij is dat kastje gewoon hdmi pass through. Intern haalt ie dan enkel de audio uit het signaal en stuurt deze verder. Eerst miste ik ook hdr maar dat lag achteraf aan de hdmi kabel die ik gebruikte die ondersteunde dat niet. Naar mijn weten zijn er alleen inderdaad niet veel of geen extractors die hdmi 2.1 ondersteunen.

 17. 6741 XP
  7th-son's avatar

  @Titatoonuh: je signaal word onderbroken door dat kastje toch?
  Passthrough is inderdaad ononderbroken doorsturen.
  Je hebt ook kastjes zoals de originele van de psvr, die ondersteunde ook geen 4k en HDR en kwam je signaal er dus zonder uit.
  Heeft alleen meer te maken met de beveiliging die er in zit, HDCP 2.2 was net tot 4k 60hz en HDR, die waren al moeilijk te vinden. Maar nu met hdmi2.1 is het volgens mij HDCP2.3
  Misschien snap je er geen zak van, of leg ik het verrot uit, of allebei.
  Maar kijken even of dat component wat je (gaat) gebruikt op z’n minst HDCP2.2 ondersteund.

 18. 45 XP
  Titatoonuh's avatar

  @7th-son: oh zo haha ja ik snap je wel. Deze die ik nu heb ondersteunt wel HDCP2.2 en zoals gezegd is dit voor mij voldoende. Overigens voelt het ergens toch een beetje als net niet dat je dan toch weer een kastje extra moet kopen om voor je gevoel zonder frustratie van een nieuwe console te kunnen genieten. Mijn idee was namelijk ook dat via hdmi het geluid toch net iets crisper was dan nu via toslink. Maar vooruit het werkt nu dus ik zeg prima.

 19. 6741 XP
  7th-son's avatar

  @Titatoonuh: ik heb ongeveer hetzelfde gevoel met m’n ps5 nu via de tv naar de receiver toe hoor haha.
  En dan nog het feit dat de ps5 (nog) geen atmos ondersteund ook.

 20. 2 XP
  Hunt85's avatar

  Hallo iedereen,

  Ik heb onlangs de HS20R 5.1 Soundbar / Dolby gekocht.
  Wel heb ik gemerkt dat wanneer ik mijn tv en PS5 op Dolby Digital zet (wat de Sony HS20R alsook mijn tv dus ondersteund) heb ik ongeveer een halve seconde vertraging in men games.
  Het geluid komt dus een halve seconde later.
  Enkel bij de PS5 heb ik vertraging.
  Bij men telenet decoder niet en als ik bv Disney, youtube of netflix speel op men tv heb ik ook geen vertraging.

  Mijn opstelling is nu: – van Sony Dolby (HTS20R) naar de TV (samsung QE65Q67r) met een hdmi ARC kabel vanuit de ARC poort op de tv.
  – van men PS5 met HDMI naar men TV
  – van men telenet decoder met HDMI naar men tv
  – van men nintendo Switch met HDMi naar men men tv.

  Ik heb ontdekt dat de Dolby Digital functie op men tv enkel ingeschakeld wordt of kan ingeschakeld worden als ik op men PS5 speel of als ik bv via Netflix een 5.1 serie of film opzet.
  Als ik bv gewoon tv kijken blijft die op PCM staan.
  Wat ik nu dus voorlopig heb gedaan bij men PS5 is zowel de instelling in men tv alsook in men PS5 op PCM gezet.
  Ergens wel beetje jammer want nu valt men 5.1 surround dus weg terwijl ik Valhalle perfect in Dolby Digital zou moeten kunnen spelen.

  Mijn eerste idee was om op de een of andere manier men PS5 rechtstreeks met de dolby te verbinden maar ik heb zowel op de dolby als op de PS5 maar 1 HDMI poort. Dus als ik de dolby met de PS5 rechtstreeks verbind kan ik geen HDMI meer steken tussen ps5 en men tv voor mijn beeld. Of zie ik iets over het hoofd ?

  Iemand hier een oplossing voor ?
  Thx

 21. 6741 XP
  7th-son's avatar

  @Hunt85: ik zie dat je soundbar ook maar 1 HDMI ingang heeft. Altijd gedacht dat een soundbar minimaal 1 ingang én uitgang had, zodat je bv je ps5 er rechtstreeks op aan kon sluiten..
  Maar goed, deze dus blijkbaar niet..

  Bij mij is het als volgt:
  Ps5 ->hdmi in op tv ->
  hdmi in (arc) op tv -> versterker HDMI in.

  Ik heb m’n ps5 ingesteld staan op audio format bitstream(dolby) en dan hdmi device (av amplifier), jij zou die laatste dan op soundbar moeten zetten.
  Mijn tv geluid heb ingesteld staan HDMI ARC zodat het geluid word doorgestuurd naar de versterker(bij jou soundbar). Tevens staat de tv ingesteld op digitaal geluid uit: passthrough.
  Dit zorgt er voor dat het geluid 1 op 1 word door gestuurd, en dus ook geen vertraging heeft.
  Heeft jou tv ook zoiets?

 22. 2 XP
  Hunt85's avatar

  @7th-son: Bedankt voor uw reactie.
  Ik vind die functie van die Passtrough niet. Ik heb wel een functie voor het geluid te vertragen of te versnellen. Echter heb ik dit al eens gewijzigd maar behalve dat het geluid wat harder of zachter wordt maar dit geen verschil blijkbaar. Verder heb ik al men instellingen staan zoals jij zegt. Tot hier toe geen oplossing dus spijtig genoeg.

 23. 6741 XP
  7th-son's avatar

  @Hunt85: wellicht even op google zoeken. En dan als onderwerp je tv model en audio delay invullen . Wellicht dat je dan meer vind?